fredag 11 januari 2019

Luftfuktighet inomhus normal

Intab har dataloggers för mätning av inomhusklimat. Speciellt nybyggdda hus upplever problem med inomhusklimat på grund av för låg luftfuktighet. Denna kombination gör att inomhusklimatet blir mycket torrt om vintern, vilket ger husets boende många olika hälsomässiga besvär.


Därför finns det en stor . Jeanet Berg förklarar varför luften på de flesta arbetsplatser är allt för torr och vad det betyder för medarbetarnas hälsa och sjukfrånvaro. Någon som vet hur hög relativ fuktighet som är normalt í bostaden, speciellt sovrum och vardagsrum.

Den är väll oftast lägre vintertid men vilka. Luftfuktighet inomhus - en guide posts Oct Luftfuktighet inomhus. Aug Normala fuktnivåer inomhus ? Om luftfuktigheten hålls under förhindras tillväxten av kvalster, samtidigt som bakterier trivs när luftfuktigheten överstiger.


Nov Trotecs serie om dålig luft, del 2: fuktighet innomhus - hur mäter man det. Både för hög och för låg luftfuktighet inomhus kan leda till att man får problem med hälsan. Normal luftfuktighet uppnår man nämligen genom att kontinuerligt höja eller sänka de uppmätta värdena.


Nov I våra bostäder sysslar vi normalt med fuktavgivande aktiviteter varför den relativa fuktigheten mycket sällan går ned under. Samtidigt hör man ofta att det är så torr luft.

I de stora studier och försök som gjorts är resultatet ganska entydigt. Vid hög luftfuktighet avges mer emissioner från bl. Omfattande kondens på fönstrens insida vid låga utetemperaturer (-5°C eller lägre) är en indikation på hög luftfuktighet. Problem med fukt i hus blir större om ventilationen inte är bristfällig. Jag har normalt ca och nu när det varit varmt under sommaren har det varit upp mot vilket är inte behagligt, vid de tillfällena har AC´n åkt igång som luftavfuktare.


Luften inomhus ska röra sig mellan rummen, ny, frisk luft släppas in och gammal luft ledas ut. Jan Du vistas i ditt hem en stor del av livet. Vilken temperatur bör man ha i hemmet?


Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet. Majoriteten har hävdat att fuktning av inomhusluften i kontor är nödvändig i Sverige under den kalla årstiden. De gränser inom vilka den relativa fuktigheten bör ligga har varierat.


Så småningom har man börjat använda den. Fukt i luft och material. För att bedöma fuktinnehållet i material använder man olika typer av fuktmätare.


Mar Ofrivillig ventilation pga dålig täthet leder till ökad luftomsättning och därmed lägre relativ fuktighet inomhus , men till priset av ökad energiförbrukning och dålig komfort. Undersökningar utförda i det svenska bostadsbeståndet visar att innetemperaturen normalt ligger högre, mellan och grader. Här på våra svenska breddgrader är den genomsnittliga luftfuktigheten utomhus och det är inte bra för våra bostäder.


Redan vid en luftfuktighet på mellan – börjar det att orsaka problem, så som mögel, svampangrepp och rost.

För att ditt inomhusklimat skall vara gynnsamt och upplevas som behagligt att . Inomhusluft brukar kännas torr för människan när luftfuktigheten understiger. Jan Våra hus är normalt sett byggda för att hålla rätt temperatur inomhus om det utomhus är mellan minus grader på vintern och plus grader på sommaren. Upplevelsen påverkas även av luftfuktighet , vad vi gör och vilka kläder vi har på oss.


Dec utdrag från Arbetsmiljöverkets och dess hemsida under titeln: ”Hur torrt får det vara inomhus ? Det är också viktigt att komma ihåg . Arbetsmiljöverket har inga gränsvärden eller rekommendationer om hur låg eller hög den relativa luftfuktigheten bör vara på en arbetsplats med normalt inomhusklimat. Regler om rumsklimat finns i . Människan har en begränsad förmåga. För att minska kvalstertillväxt bör den relativa fuktigheten inte .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения