tisdag 22 januari 2019

Värmeljus utan aluminium

Totalt förbrukar vi i Sverige över 3miljoner värmeljus per år. Nu kan Clas Ohlson erbjuda sina kunder världens första miljömärkta värmeljus , ett…. Svanenmärkta värmeljus med glaskoppar som kan återanvändas många gånger. Tillsammans med uppfinnarna Ronny Hjelm och Hugo Lundkvist har de tagit fram världens första miljömärkta värmeljus (Svanen) som består av 1 stearin och utan engångskoppen i aluminium.


Miljömärkta värmeljus Clas Ohlson. Jag som eldar massor med värmeljus och inte riktigt vetat om jag ska .

Det brinner timmar med fin och klar låga. OCH observera att man ska ta bort den lilla metallplattan som veken sitter i – den är gjord av järn och sorteras ut av magneter – och sitter den kvar så kommer även ljuskoppen av aluminium att sorteras som järn – och brinna upp. Förra året upptäckte jag dessa ljus från Clas Ohlsson, värmeljus UTAN de . Tjugo stycken svanmärkta refill- värmeljus utan palmolja, paraffin och aluminium. Ett unikt miljömärkt refillsystem där man återanvänder sin ljuskopp. Nyligen har Clas Ohlson lanserat ett helt nytt värmeljus av 1 stearin, det vill säga helt utan paraffin och fri från palmolja, och utan engångskopp av aluminium , kan Clas Ohlson erbjuda kunden ett modernt och hållbart alternativ till det traditionella värmeljuset.


När ljuset brunnit ut laddas ljuskoppen i . Brinntiden för värmeljus varierar allt mellan fyra och sju timmar beroende på kvalitet och storlek. Brinntiden påverkas av temperaturen i ljusets direkta omgivning eftersom temperaturen hos den smälta ljusmassan och dess kvalitet påverkar hur mycket paraffin som avdunstar direkt från vätskeytan utan att förbrännas i lågan.

Liljeholmens värmeljus är tillverkade i Oskarshamn, Sverige av stearin baserat på den förnybara råvaran talg och bidrar därmed inte till växthuseffekten. Hållaren till Liljeholmens stearinvärmeljus är tillverkad i aluminium och att återvinna aluminium är energieffektivt – man sparar hela av energin genom att återvinna . Jag brukar köpa värmeljus från partylite som har plasthölje i stället för aluminim, som vanliga värmeljus har. Det varma skenet från ett ljus kan ge dig tröst och hjälpa dig att slappna av, göra tidiga morgnar lite ljusare och middagar mer romantiska – eller skapa en spännande feststämning.


Det kan, kort sagt, lysa upp alla stunder i livet. Oavsett vilket ljus du tänder – ett litet eller stort, ett blockljus eller ett värmeljus – så märker du . Förutom att vara rök- och sotfri så är värmeljus gjorda av palmolja det mer naturliga och grönare valet för den som vill ha ett vamt och mysigt hem - utan att. Då kan sopsorteringsanläggningarnas stora magneter separera stålet från aluminiumet och varje metall kan smältas ned för sig och bli till nytt stål och nytt aluminium. Så är inte riktigt fallet utan de används framför allt för den mysiga stämningen de ger. Värmeljus är oftast gjorda i paraffin eller stearin.


Paraffin är billigare, men mindre miljövänligt. Stearin har omvända egenskaper, de är dyrare men och andra sidan är de miljövänligare. Höljet är i regel gjort i aluminium , . Bakom ljusen, som bland annat säljs i Clas Ohlsons namn, står det svenska företaget Refillsystem. Till det lilla stearinljuset hör en ljuskopp i glas med löstagbar botten av aluminium och silikon som . Att samla in aluminium kostar 2:kronor per kilo, pengar som producenterna skjuter till.


Ingen myskväll är dock komplett utan värmeljus. Koppen är ofta gjord av aluminium men kan även vara av plast. Omdöme: Ikeas värmeljus Glimma erbjuder inte längst brinntid i testet, men klockar ändå in på längre tid än de utlovade fyra timmar som uppges.

Yapp, det finns värmeljus utan aluminium som man sätter ner i en liten klart glasbehållare istället. Men var man köper dom vet jag ej. Annars så kan du prova såna där flytade vekar man har i olja i katolska kyrkor. Går bra med vilken matolja som helst.


Innan värmeljus lämnas i metallåtervinningen ska vekeshållaren lossas från koppen. Men om svenskarna verkligen gör det är oklart. I värmeljus består koppen av aluminium och den lilla vekeshållaren av järn.


Om vekeshållaren sitter fast i koppen blir det problem i metallåtervinningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения