måndag 21 januari 2019

Frånluftsvärmepump ftx

Idag fick jag äntligen rett ut vad en frånluftsvärmepump är och hur den skiljer sig från ett FTX -system. Nu undrar kanske en del vad det är. Dessa återvinner värmen i ventilationsluften innan du skickar ut den ur huset.


Frånluftsvärmepumpen tar, precis som FTX , tillvara på värmen i den luft som genom ventilationen lämnar huset. Sen skall du ha ett uppvärmningssytem förutom detta, lämpligen en värmepump (jord- berg- luft-).

En frånluftsvärmepumpen är alltså inte uppvärmningssystem! Värmepump (FVP) eller värmeväxlare (FTX) – Vi reder ut frågetecken. All tilluft filtreras via Ffilter och med ett FTX system har du därmed kontroll på ingående och utgående luft.


Med en frånluftsvärmepump. Eric Lindqvist, entreprenör och styrelseledamot i Svensk Ventilation, och Gunnar Wiberg, energistrateg på Stockholmshem, belyser fördelar och nackdelar, delar . Man står då inför två alternativ: balancerad ventilation med forcerad från- och tilluft och passiv värmeåtervinning, även kallad FTX (vilket står för från- och tilluftsventilation med värmeväxlare), samt forcerad frånluftsventilation med värmepump, även kallad FVP (vilket står för frånluftsvärmepump ). Utan återvinning ventileras mycket dyrbar energi ut.

Effektivast är en radikal ombyggnad med uppvärmd tilluft i varje lägenhet, ett så kallat FTX. Att installera en frånluftsvärmepump kräver mindre ingrepp och är billigare. Oftast går det att hitta lösningar – här är några sätt. Läs om fördelar med FTX -system och mer om från- och tilluftssystem med värmeväxlare.


Detta avser allergiska besvär och även . FTX -ventilation är ungefär likvärdig med systemet med frånluftsvärmepump. Huset har självdrag men det funkar inte. Vi har fukt på insidan av alla fönster varje morgon, ibland rinner det t. Ett annat sätt att ta tillvara energi från ventilationsluften är att använda ett ventilationsaggregat med värmeväxlare, ett så kallat FTX -system. I FTX -systemet överförs värme från. FTX -system sänker koldioxidutsläppen genom att återanvända värmen i huset, vilket leder till att husets totala energianvändning minskar och därigenom husets ekologiska fotavtryck.


Genom att återvinna frånluften kan energianvändandet i . Frånluften å andra sidan går ut genom våtutrymmen, såsom tvättstuga och badrum samt från köket. Den luft som tas in till huset värms upp via en värmeväxlare med hjälp av energin från frånluften. Det ger bra komfort i huset.

Den luft som kommer in är varm, och inte kall som vid till exempel en frånluftsvärmepump , eller vid . Som det ser ut vinnar FVP ( frånluftsvärmepumpen ) när det gäller energirelaterade frågor och livcykelkostnad. Nackdelen med värmepumpen är komforten och att man är mer el-beroende än vad man är med FTX system. Vi bor i en enplansvilla med vind byggd på 60-talet.


Har en radonhalt på 3bec. Vad vi förstår innebär Nibe 410p samma effekt på . Redan här ser vi att bergvärmen ur ett miljöperspektiv är den klara vinnaren med ungefär halva energiförbrukningen mot frånluftsvärmepumpen. Om FTX -aggregatet är försedd med spiskåpa och sitter över spisen så monterar man en spisfläkt i dennes ställe. Man kan då använda aggregatets takhuv. Utblåset från frånluftsvärmepumpen ansluts till en ny takhuv (finns i röd eller svart och ersätter en takpanna) eller blåses ut i ett ytterväggsgaller i ex.


Det är något mer effektivt med frånluftsvärmepump , men inte avgörande. Däremot är en investering i bergvärme betydligt dyrare. Ett tredje alternativ är F7frånluftsvärmepump och radiatorer med tilluftsdon.


Notera att dessa slutsatser dragits på basen . Anledningen är att verkningsgraden blir alltför låg om värmen från ventilationsluften går via frånluftsvärmepumpen till luftburen värme. Om du inte har ett vattenburet distributionssystem kan en luft- luftvärmepump eller värmeåtervinner med FTX vara ett alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения