måndag 28 januari 2019

Ventilation i villa med självdrag

En villa är som ett stort hjärta som kontinuerligt behöver nytt syre för att må bra. En god luftväxling påverkar även din hälsa och allmänna komfort. Här får du tips om hur du kontrollerar.


Det finns två typer av ventilationssystem för villor: självdrag och mekanisk ventilation. Självdragsventilation innebär att .

Många äldre hus har ventilation som baseras på självdragsprincipen. Istället bygger systemet på att varm luft stiger och försvinner ut, vanligtvis genom skorstenen eller andra ventilationskanaler i kök och badrum. Ny luft tas in genom ven-tiler i . Ventilation med självdrag. I äldre hus utvanns en självdragsventilation som var naturlig genom att luft strömmade in som tilluft via otätheter, och då speciellt runt fönstren.


Frånluften gick ut genom skorstenen. Såhär på sommaren märks det mest. Köpt hus med självdrag - funderar nu över.

Vanliga problem med självdrag är att den inte är anpassad till den moderna människans livsstil. Hus med självdrag tar helt enkelt inte in tillräcklig mängd luft för att du och ditt hus ska må bra. Vad du behöver göra för att komma tillrätta med det problemet är att släppa in mer luft i ditt hus.


Fresh hjälper dig hitta rätt! Principen bygger på att varm luft strävar uppåt och därmed ut genom självdragskanaler. Det ger i sin tur ger ett undertryck i bostaden och ny luft fylls på genom ventiler eller otätheter. Ett självdragssystem fungerar bäst på vintern då temperaturskillnaderna ute och inne är stora.


Murstocken är husets hjärta. Hur väl självdragssystemet fungerar beror även på hur huset används. Värmen som bildas i murstocken när . En ventilationsguide till dig som bor i villa och vill veta vilka system som finns och vad som kan vara lämpligt att välja för framtiden. Hälsa är den största anledningen till varför du bör träffa någon som kan luft. Mögel är ohälsosamt både för dig och huset.


Nackdelar med självdrag. Därför är det märkligt att det ens finns en diskussion om huruvida självdragsventilation är möjlig att använda. Naturlig ventilation eller, som . Ett hus som inte är ventilerat korrekt blir också ett hus att vara trött i.

Utan fräsch luft, blir syrehalten lägre, och vi börjar må dåligt. Därför behöver ventilationen i ett bostadshus vara god. En tumregel är att all luft i ett hus ska bytas ut åtminstone varannan timme.


Det kan ske genom självdrag eller mekanisk ventilation. Därför bör man i hus med självdragsventilation, alltid fundera över hur förändringar i huset kan påverka ventilationen. Det behöver dock inte vara varken dyrt eller svårt att installera mekanisk frånluft och då även en . Luft tas in genom ventiler, inomhusluft förs ut via frånluftsfläktar.


En frånluftvärmepump kan kopplas till frånluftsfläkten för att återvinna värmen i ventilationsluften. Om du planerar att isolera och energieffektivisera ditt hus får du inte glömma ventilationen. Sämre ventilation i de översta våningarna. Risk för drag vid tilluftsventiler samt risk för bakdrag vid påslagen köksfläkt. Att tänka på vid systemändring eller renovering: Vid byte till ett värmesystem som inte kräver en skorsten . Husrenovering, tilläggsisolering, byte av värmesystem och byte av fönster, kan också påverka ventilation som bygger på självdrag negativt.


Alla hus har någon typ av ventilation , om inte annat självdrag. All ventilation kan dock upphöra att fungera. Att ventilationen inte fungerar kan bero på många olika saker, några vanliga skäl är brister vid injusteringen, dåligt underhåll och ändrade förhållanden (exempelvis har huset tätats).


En fungerande ventilation är förutsättningen för en sund och hälsosam fastighet. Tre olika typer av ventilationssystem i villor. Mekanisk frånluft (F-system) 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения