fredag 18 januari 2019

Kondens ventilation

Brandisolering av runda kanaler. Människor, maskiner och material tillför kontinuerligt vattenånga, partiklar och gaser till inomhusluften. En bra ventilation tar bort lukt, matos och skadlig gas från byggnadsmaterial och förhindrar fuktrelaterat mögel och rötskador.


Om fukten inte ventileras bort får man kondens som visar sig först på kalla ytor som fönster och . Har nu efter år i denna bostad varirt nära att åka på en riktig surdeg men upptäckte problemet i någotsånär god tid.

Förra ägaren renoverade huset och lät någon nisse dra om ventilationen men något blev fel och nu har det droppat kondens ner i en garderob med mycket annant ni än just kläder, men . Vet inte vad som hänt, kanske det har något att göra med det kalla vädret (-just nu) men det har börjat droppa kondens ur ventilationsröret. Isoleringen ser till att det inte uppstår kondens inne i röret. Ingen kalldusch med isolerade rör. När ventilationsröret från tvättstuga, garage eller badrum går genom en oisolerad vind bildas det kondens i röret. Häng med här och se vad du ska göra för att slippa en kalldusch från röret.


Konvektionsvandring och den kondens av inomhusluften som blir resultatet ger oftast störst skador, men även skador av diffusion är vanliga. Orsaken till detta är bland annat vin ventilation och temperaturskillnader mellan utomhusluft och inomhusluft.

Oavsett omständigheterna så uppstår kondens när varmare luft träffar en yta med lägre temperatur än luftens daggpunkt. Dålig ventilation och hög produktion av fukt inomhus bidrar var och en för sig och ännu värre tillsammans, till att fuktinnehållet i luften inomhus ökar. Detta leder i sin tur till att risken för kondens på . Inomhusluften tillförs hela tiden partiklar, gaser och vattenånga från människor, material och maskiner. Utandningsluft och duschande är stora källor till fukt i inomhusluft. Ventileras denna inte bort får man kondens , först på kalla ytor som fönster, kallvattenledningar och sedan kanske till och med på väggar och . Kondens på fönster kan uppkomma invändigt, mellan glasen och utvändigt.


Det finns flera orsaker till kondens men i grunden handlar det om att hög luftfuktighet kommer i kontakt med en kall yta. Eftersom fysikens lagar styr finns det ingen universallösning på detta – men den bästa medicinen är god ventilation och . Kom ihåg att det inte hjälper med fler ventiler om frånluften är otillräcklig. Ett enkelt och billigt sätt att öka frånluften i ett självdragshus är att montera en badrumsfläkt, som gärna . Jag har problem med kondens på insidan av mina fönster.


Huset är gammalt och på två våningar och enda ventilation är självdrag via kanal ovanför. Håll koll på skarvar och rör så det inte läcker ut kyla från utrymmet. Fundera på hur det ser ut kring utrymmet. Behövs en anpassad ventilation ?

Ta gärna hjälp av en ventilationsexpert. Försök att öppna och stänga utrymmet så sällan som möjligt och installera en avfuktare inne i . Många frågor handlar om imma och kondens mellan glasen på traditionella kopplade tvåglasfönster eller nyare treskikts isolerglas. Frågor kring kondens vid fönstren kan vara komplicerade att utreda, för det handlar också om ventilation och uppvärmning av rummen - men låt mig försöka få dig att förstå . Värt att veta om invändig imma och kondens på termorutor och energirutor. Invändig imma på termorutor och energirutor är ett problem som kan bero på olika faktorer.


Den vanligaste anledningen är brist på ventilation då bostaden plötsligt har blivit mycket tätare efter installeringen av nya fönster. Annars kommer kall luft och ev. Kondens kan förekomma även om utetemperaturen är över -grader C men blir tydligare vid lägre temperatur.


Vid mycket låga utomhustemperaturer . Ny Kabe- ventilation minimerar kondensen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения