onsdag 16 januari 2019

Sota kamin

Vill du göra den lagstadgade sotningen själv behöver du tillstånd av din kommun. Du måste dock kunna visa att du kan hela sotningsledet, från säkerhet på tak till sotningsteknik. Länge var det bara sotarna som fick klättra upp på villataket och sota ur . Jøtul rekommenderar regelbunden rengöring av kamin och underhåll av både eldstad och skorsten.


En ren eldstad gör att elden syns klarare, samtidigt som det brinner bättre och renare.

Om du eldar med bra, torr ved och ser till att sota regelbundet minskar du risken för soteld som kan skada skorstenen. För att kunna sota skorstenen på ett säkert sätt finns det krav på en säker väg till och på skorstenen. Det ska finnas stegar eller takbryggor på taket. Ett glidskydd ska finnas vid takfoten för att stegen från marken ska kunna stå stadigt.


Stegarna och takbryggorna ska vara av metall. Mer information finns på . Du behöver sota regelbundet, men hur ofta du ska sota beror på vilken typ av panna eller kamin du har. Du eldar med fast bränsle.

Exempel på fast bränsle är ve pellets, spannmål, flis, och halm. Typ av värmepanna eller eldstad och hur ofta du ska sota. Värmepanna som fungerar som huvudsaklig värmekälla: två gånger . Nu, ca nio månader senare så får jag besked att sotaren vill komma hit igen och sota för en femhundring. Sedan användes kaminen under vintern.


Pratade med Räddningstjänsten, och . Eldar du brasan rätt brinner den med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas. När du eldar i vedeldad bastu och badtunnor, kakelugn och kamin eller vedeldad pizzaugn ska du rätta dig efter de regler som gäller för eldning av biobränsle. Förutom de stora materiella värden som går upp i rök i dessa eldsvådor så omkommer även omkring hundra människor.


Syftet är att i ett tidigt skede upptäcka fel och brister . Attunda utför sotning av er skorsten eller eldstad i Stockholm. Glöm inte sota , soteld kan uppstå och med brand! Anslutning av insatskaminen till värmesystemet.


Insatskaminens anslutningar. Projektering mellan tank och kamin. Vi har jordvärme men eldar i kamin och vedspis för att hjälpa till vid kalla dagar, och mys eldning övriga dagar.

Sotarn är hit en gång per år och sotar, jag tänkte nu införskaffa en viska så att ja kan dra i skorstenen. Planerar du att installera en eldsta kamin eller rökkanal måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden. Men då behöver du ha tillräcklig kunskap om hur det går till att rengöra en eldstad samt göra en ansökan till kommunen. Vet du hur ofta du behöver sota ? Jan Nilsäter och hans familj bor i Umeå och har en kamin i vardagsrummet i radhuset, och han säger att de aldrig har avsagt sig en sotning hittills.


Så egentligen skulle vi kanske klara oss på att sota vart fjärde år eller något sådant, tror han. Om man eldar i kamin , är det något speciellt man bör tänka på då ur brandskydd ? Man ska alltid följa tillverkarens anvisningar gällande lufttillförsel och spjällfunktioner, stryper man tillförseln av förbränningsluft leder det till en dålig förbränning, som i sin tur leder till ökad sotbeläggning med risk för soteld. Brandskyd sotning och eldstäder.


Huvudanledningen till att sota och rengöra eldstaden är att förhindra brand. För att få installera en eldsta kamin , öppen spis eller liknande anläggning måste du lämna in en anmälan till byggnadsnämnden. För mer information och ansökningsblankett, se sidan eldstad i menyn.


Behöver man kontrollera sin befintliga skorsten innan man installerar ny kamin mot den? Ja, det är alltid en bra idé att göra en provtryckning eller läckagemätning. Fakta om sotning och att sota själv. Vad är det för skillnad på vanlig besiktning och SSR Godkänd besiktning av kamin och skorsten? Länk till Mälardalens Brand- och Räddningsförbunds blankett för ansökan om dispens att få sota själv.


Anmäla kaminer och eldstäder. Ska du installera en kamin eller en annan eldstad ska du göra en anmälan. För att få medgivande att sota sin egen fastighet måste man styrka att man har tillräcklig kunskap för att. Den som vill ansöka om att själv få sota den egna fastigheten ska fylla i en särskild blankett.


I kamin med lång rökgasväg rengörs samtliga rökkanaler och sotet tas bort. Om rökgasradiator eller förlängd .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения