torsdag 8 november 2018

Vedeldning träslag

Lönn - Lönn är ett mycket mångsidigt träslag. Omtyckt vid möbeltillverkning men mindre använt vid vedeldning. Vedeldning med trä i form av ved , vedträ eller bränslepellets av trä är en vanlig källa till värme för uppvärmning av bostäder och matlagning över hela världen.


På många håll har den dock numera i stor utsträckning ersatts av andra bränslen, som kol, olja och naturgas. I Sverige värms 20– av alla villor upp med . Hurdant värmevärde har torr ved ?

Lönar det sig att elda med ved ? Det lönar sig att elda med ved speciellt under kalla vinterdagar, då elförbrukningen är som störst. Ved är viktigt – för att värma sig och mysa framför brasan. Men olika träslag brinner på olika sätt.


Här är bästa guiden till vilken ved du ska välja. Vedeldning har blivit ett starkt alternativ till olja och el även för de som inte äger egen skog. Vedpriset är mycket konkurrenskraftigt och.


Vedens fukthalt, volym och densitet.

Beräkning av vedens värmevärde. Studien omfattar totalt ca 300 . Den bästa veden är ved från lövträd och då företrädesvis björk. Det största energiinnehållet har ek och bok men eldar man enbart med dessa trädslag bör man vara försiktig så man inte skadar sin eldstad eller skorsten då dessa träslag utvecklar en högre värme. Blanda gärna upp med björk. Ur energisynpunkt är ved från . Fuktig ved medför också risk för att röken fastnar som tjära och sot i skorstenen vilket i värsta fall kan orsaka skorstensbrand.


Så var noga med veden och elda säkert! Vilka träslag ger bäst ved ? Olika träslag brinner på olika sätt och avger olika mycket värme. Gran och tall brinner med till exempel med mycket gnistor och det . Vilken ved är bäst och vilken är sämst? Energivärdet i ett kilo björk och ett kilo gran är dock i stort sett lika. Hur länge ska veden torka?


Veden är kärnan, bränslet, i eldningen och till den hör en hel del bestyr och kringutrustning om man så önskar. Det som är så härligt med ved är att man kan. Tyngre ved som björk, bok och ek ger mer värme än till exempel gran.


Elda aldrig med målat eller impregnerat virke.

Du får heller inte bränna hushållssopor. Vilket träslag används till eldning? ProbleVi har ganska nyligen köpt en villa där det finns en braskamin och vi gläder oss över kommande brasor.


Men vi är osäkra på vilket slags ved vi ska elda med. En nackdel med björk är att den sotar mer och ger mer tjära än annan ved om man pyreldar den med luftunderskott eller i kall eldsta så har man en gammal. Ved är ett svårt bränsle som ställer krav både på anläggningen och på eldaren. Här finns tips om hur man eldar bra!


Jag vet att man ska undvika att fälla stora trä men detta känns nödvändigt för husbygge och annat. Nu undrar jag vilka träslag som är bra att elda med. Jag fattar att man KAN elda med alla, men tex tall är ju inte så bra. Vi har tre bokar som ska tas ner, och det blir ju en del ved av dem.


Vid vedeldning bör eken blandas med andra träslag. Svartek är ek som legat under vatten eller i torvmos- sar under mycket lång tid. Förr användes betydande mängder ek för . Värmevärdet mellan de olika träslagen varierar vilket påverkar kostnader, förbrukning och arbetsinsatser.


Veden bör flyttas in i lidret före höstregnen. Om vedtravarna står ute över vintern måste man täcka över dem. Björk, al, tall och gran m. Inomhus torkar veden ännu litet till. Av våra träslag har björken den högsta densiteten och det högsta värme-. Flisar å klipper för fullt.


Har inte råd eller tid eller plats att lägga allt på välta även fast jag skulle vilja. Undrar ifall det är nån skillnad på fukthalten nå nämnvärt på gran, björk, asp, å salix? Rengör eldstad och skorsten invändigt en gång per år, då får du mycket varmare eldstad. Ett sotlager på bara någon millimeter reducerar effekten så att värmen inte sprids ut genom gjutjärnet, utan direkt ut ur skorstenen.


Rengör oftare om du eldar mycket furu, som ger mer sot än andra träslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения