måndag 19 november 2018

Svartmögel på råspont

Har ett fritidshus som jag byggde om taket på förra sommaren. Har haft huset ouppvärmt i höst och vinter och när jag igår besiktigade kallvinden (är luftig) så finns det fläckvis med svartmögelangrepp på råsponten och på några av takstolarna. Såg lite svartmögel på några takstolar redan i höstas och . Mögel på enstaka råspont - varför? Svartmögel på vin boracol?


Dock har det här under vintern bildats ganska mycket svartmögel (tror jag det är) på råsponten i taket.

Här förklaras varför råspont snabbare drabbas av mögel än vad takstolarna på vind gör. Efter fasader och badrum kommer nu nästa varningar om mögel. Angripen råspont byggs in i nya hus. Jag har byggt hus i år. Nu tycker jag att det har blivit så mycket oförklarliga bekymmer med organiskt byggmaterial, att jag inte vågar bygga trähus längre, säger Nisse Karlsson vid företaget . Missfärgande mikroorganismer på råspont.


SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Synlig påväxt på råspont vid takfot och i carport. Viktigt är att fuktkvoten på yttertakspanel ej överstiger då det är varmt.

Vid låga temperaturer kan man tillåta något högre värden utan mögelrisk. Det är vanligt att just råsponten drabbas av mögel och röta. En månad senare upptäcker vi att råsponten är fuktig. Det har den aldrig varit tidigare.


Vår bes man säger då att vi bör byta ut all råspont. En vanlig typ är svartmögel , som genom sin färg framträder tydligt på ljusa underlag. Det finns många olika slags mögelsvampar. De här svamparna växer i ytskiktet och förstör egentligen inte underlaget annat än utseendemässigt. Det som syns är de mörka sporerna, medan svamptrådarna ( myceliet), som . Om man i tex krypgrunden, garaget eller kallvinden eller andra ytor upptäcker mögelpåväxt (oftast svart mögel eller vitmögel) och det inte gått så långt att bärigheten påverkas behandlar man det med Natriumhypoklorit med hög koncentration som är syresatt och.


Det måste vara svartmögel , frågan är bara ved man skall göra. Anticimex lär hit igen iaf och försäkringsbolaget. Kallvindar är oftast uteluftsventilerade vilket innebär att temperaturen på vinden som regel följer utetemperaturen. Sveriges kallvindar är skadade enligt undersökningar genomförda de senaste åren. Förr i tiden byggde man med relativt lite isolering mellan boytan och vinden samt att . Avfuktare för vattenskador sattes in omgående samt byggfläkt för att höja temperatur.


Därefter sanering och installation av vindavfuktaren Trygghetsvakten Classic. Sanera mögel själv är en möjlighet. Här samlar vi tips och guider kring hur man själv kan sanera mögel.

Det är framförallt vid mindre mögelangrepp som man kan sanera detta själv. För gran är resultaten inte lika entydiga men även här verkar ett hyveldjup på minst mm vara lämpligt. Träslagens mögelbenägenhet är vid detta hyveldjup ungefär likvärdig.


Om hyveldjupet är mindre än mm är furu betydligt mer mögelbenägen än gran och risken stor att splinten angrips av mögel. I fortsättningen av denna text används ordet mögel och mikrosvampar synonymt. Med tillväxt menas ökning av. Påväxt av mögel och missfärgande svampar har konstaterats även vid låga plusgrader.


Lan Hel Jurgens et al. De senaste åren har det blivit allt vanligare att isolera utsidan av råsponten för att minimera risken för fuktskador i taket men effekten har varit omdiskuterad. ISOVER har gjort en rad simuleringar som visar att under vissa förutsättningar ger den extra isoleringen ett ökat skydd mot fuktproblem.


Text och bild: Cathrine Bülow. På senare år har vi fått allt större problem med fukt och mögel i våra hus. I drygt en tredjedel av våra småhus och i c:a procent av våra flerbostadshus finns någon form av fukt eller mögel. Orsakerna är bland annat användning av felaktiga byggmetoder och material, påskyndade . Industri med mycket gott resultat. Testet visar att befintlig påväxt dör omedelbart och ny förhindras.


Det innebär att du kan vara helt trygg i det virke du använder. Få upptäckter gör en husägare så upprörd och ängslig som en mögelfläck. Råsponten är kvalitetssäkrad. Så har det varit under de senaste årtiondena.


Allt oftare har vi talat om mögelhus och det i en så negativ bemärkelse att mögel alltid förknippas med svåra rötskador, dålig lukt och direkta hälsorisker. Luktproblemen och de allergiska besvär .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения