torsdag 8 november 2018

Mögel på fönster

På fönster kan kondensen ge upphov till mögel och röta, vilket kan leda till dålig inomhusluft samt missfärgning och nedbrytning av träet i fönsterbågarna. De frågor man skall ställa sig när det uppstår kondens på fönster är: Varför är rutan för kall? Många har problem med att det är fuktigt inomhus, särskilt i sovrummet.


Man har kondens på fönstrets insida och man har svarta fläckar och t. Mögel kan se lite olika ut, det är inte alltid svarta små prickar.

På fönster bildas det lätt kondens och om färgen flagnar öppnar det för mögelangrepp. Och någonstans har det blivit fel för nu har vi stora problem med kondesn och även mögel. Vi har hur mkt kondens som helst på våra fönster i sovrummet.


Vi har nyligen satt dit ventlier och det har hjälpt en hel del men de är fortfarande blöta och nu har det dessutom bildads någon slags svart mögel på . Fukt samlas på insidan av fönster i nederkant. Upptäckt svartmögel i våran lägenhet. Får man bort mögel genom att avända rengöringsmedel.


Kondens längst ner på alla fönster inomhus, varför?

Hälsoskydd är åtgärder för att förebygga eller undanröja sådana olägenheter som fukt, mögel , lukter och luftföroreningar i inomhusmiljön. Imma på insidan fönstret är en indikation på att ventilationen är . Jag har ganska nyligen upptäckt att våra fönster nästan alltid är blöta i nederkant på insidan. Därför är det viktigt att vi ”spanar” efter tecken på begynnande mögel.


Ju snabbare vi upptäcker sådana angrepp desto lättare och billigare är det att få stopp på dem. Något så enkelt som ofta immiga fönster är ett sådant tecken. Ett annat är fuktfläckar i tak och på tapeter. Ett tredje är kondens i ventilationskanalerna. Här är tre tips att använda dagligen för att undvika enklare mögelangrepp genom att minska luftfuktigheten.


Ventilera badrum, kök, tvättstuga och andra utrymmen i huset som lätt blir fuktiga ofta och mycket. Ett enkelt tips är att öppna ett fönster och vädra när tillfälle ges. Mögel i fönster beror ofta på att huset i praktiken har undertrycksventilation (om det alls är ventilerat).


Det innebär att kall fuktig uteluft tränger in via fönstren, och om fönsterbågarna inte är varma nog så kommer luften att kondenseras där - dvs man får bra grogrund till mögel. I Sverige har man i regel . Jag har precis dragit igång med storstädning och upptäckte när jag dammade att det är grönt mögel längst ner av fönstrena? Det verkar som om att det blivit kondens och då blivit ytligt med mögel.


Jag har torkat rent alla fönster nogrannt och dessutom torkat med lite klorin.

Men vad gör man åt detta? Mögel - och fuktskador framträder som fuktfläckar eller missfärgningar på väggar, golv eller tak. Läckande vatten- och avloppsstammar är också en vanlig orsak till fukt och mögel. Ny luft ska komma in genom ventiler i fönster bågar, (s.k. springventiler), eller genom ventiler i rummen.


Nu under den kalla perioden i Sverige så är det många som uppmärksammar att det bildas imma och fukt på insida fönster och fönsterbågar. Det är ofta ett antal olika faktorer som samspelar men kondens uppstår alltid först på rummets kallaste yta eftersom det är där daggpunkten är som lägst och mättnad . Fuktfläckar eller missfärgningar på väggar, golv eller tak kan vara tecken på mögel - och fuktskador. Det kan också visa sig genom mögellukt, färg som flagnar och tapet eller mattor som bubblar sig.


En bristfällig ventilation kan visa sig genom imma på insidan av fönster eller att det tar lång tid för imman att försvinna efter att . Svartmögel är inget man vill ha att göra me svartmögel är hälsovådligt och det krävs ordentlig sanering. Mögel generellt kan uppkomma hemma hos dig nära fuktiga områden. Mögel trivs utmärkt i badrum och kök, vid toaletten, duschen eller diskbänken.


Bikarbonat och ättika är två effektiva huskurer mot . Tecken på fuktproblem inomhus kan vara: Synliga vattenskador på golv, väggar och tak, till exempel bubblor i mattor eller golvsläpp samt mögelfläckar eller färgförändringar. Förekomst av vissa fuktälskande insekter i torra utrymmen (till exempel hoppstjärtar och silverfisk). ProbleDina fönster har mögelangrepp och du är rädd att de ska börja ruttna sönder.


Lösning: Skrapa fönstret trärent och applicera därefter med ex. Efter ett par timmar kan du borsta eller skölja bort de döda organismerna. Pensla ytan med vår Kinaolja för djupinträngning, och låt torka. För mycket fukt kan förstöra våra hem och skada vår hälsa, men som tur är finns det lösningar. Här visar vi dig hur du med hjälp av enkla förhållningsregler undviker fukt, mögel , röta och imma i hemmet.


I målarbutiken eller bygghandeln finns saneringsmedel för olika typer av mögel , avsedda för utomhus- eller inomhusbruk Klorin och andra vanliga rengöringsmedel kan se ut att få bort möglet, men de dödar bara den mikrobiella växten, celler och sporer som redan bildats finns kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения