onsdag 24 april 2019

Värme till hus

Här kan du enkelt jämföra alternativen till ditt hus. Det lönar sig att ta det lugnt och att noga jämföra de olika alternativ som finns när det är dags att välja värmesystem för ditt boende. Politiska beslut kommer med största sannolikhet också framöver att styra vad som lönar sig.


Din värme - och varmvattenförbrukning påverkar . Värmepumpar är den vanligaste värmekällan i våra småhus.

De hämtar värme som finns i ventilationsluft, uteluft, mark eller berg. Oftast värme som på olika vägar kommer från solen. Finessen med värmepumpen är att den höjer temperaturen på lågvärdig värme , så att den blir användbar för värme. Solfångare eller vindkraft.


Nyfiken på att testa något annat än el för att värma ditt hus. Vi listar tio olika alternativ – hur de fungerar och ungefärlig kostnad. Så fungerar det: Bergvärme tar tillvara på solens energi som finns lagrad i berggrunden.


Man borrar ett hål i marken och tar på så sätt upp den lagrade energin.

Om du behöver hjälp med att veta hur husets energianvändning till värme och varmvatten kan uppskattas kan du kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare. Rådgivaren kan även berätta om ditt hus drar mycket energi jämfört med liknande hus. Genom att följa upp hur mycket värmeenergi huset. Få hjälp med att välja rätt uppvärmningssystem för huset.


Alternativen är många, men med denna info blir det mycket lättare! Uppvärmning är vanligtvis en stor del av hushållsbudgeten. Värme kostar, men kanske betalar du för mycket för din värme. På många platser har oljan bytts ut mot naturgas, men det är inte nödvändigtvis den billigaste eller smartaste vägen att värma upp huset.


Elen är dyr och det mesta pekar på att den kommer att fortsätta öka i pris framöver. Det kan finnas anledning att se över din elförsörjning. Men det finns ingen universallösning som passar för alla. Valet av uppvärmningskälla för huset beror på hur gammalt huset är, var det ligger, hur planlösningen ser ut, . Fördelar: Lätt att handha.


Det går att göra ROT-avdrag. Man kan vända systemet för att kyla huset sommartid. Två tredjedelar av energin är förnybar.

Den som har ett småhus, ett flerbostadshus eller en bostadsanknuten lokal med direktverkande elvärme kan söka ”stöd för konvertering från direktverkande . Läs artiklar, nyheter och se videoklipp om värme på Byggahus. Testa dina kunskaper Populärt att värma huset me men vet du hur det funkar? Bygga En satsning i Linköping innebär att den som bygger klimatsmart hus får lägre bygglovsavgift.


Till vänster kan du läsa om olika sätt att värma upp ditt hus. Här ser du var värmen försvinner ut ur huset. Med bättre isolering kan du hålla kvar mer värme i ditt hus. Illustration: Bo Reinerdahl. Luft-luftvärmepump – använder energin från uteluften och värmer sedan upp inomhusluften.


Passar utmärkt som komplement till eluppvärmda hus. Text och bild: Cathrine Bülow. Värmeförsörjning är ett komplext ämne. För dig som är villaägare eller ska bygga nytt finns mycket att ta ställning till.


Skillnaden är att värmen hämtas från jordlagret istället för berggrunden, ett smart alternativ när du bygger nytt och ändå har tomten uppgrävd. Berg- och jordvärmepumpen är också en investering som höjer värdet på ditt hus. Du får också tips om vad som behöver göras om du måste lämna huset och hur du bäst får igång dina värme - och vattensystem när elen kommer tillbaka.


Informationen kan användas för att i förebyggande syfte göra ditt hem rustat för ett längre elavbrott, men kan också vara till nytta när stör- ningen i värmeförsörjningen är . Det finns många olika fabrikat och lösningar både på värmekällor och ventilation med värmeåtervinning. Villa Varm kan enkelt anpassas till andra lösningar om du så önskar. Hur du värmer upp ditt hus är avgörande för hur stor din elräkning blir. Så mycket som procent av husets energiförbrukning beräknas gå till uppvärmning och varmvattenproduktion.


Villa Aktuellt har tagit en titt på de vanligaste värmekällorna för villan. I dag används i princip fyra sätt att värma upp . Ett vanligt problem, som är lätt att lösa. Smarta tips för hur du får ut värmen i hela huset.


När du bygger nytt hus finns det många saker att tänka på när det gäller uppvärmning. Du behöver välja värmesystem, värmekälla och även tänka på att huset ska ha ett ventilationssystem som ger ett gott inomhusklimat. Redan i planeringsstadiet kan det vara bra att fundera över hur ditt nya hus kan bli så . Du kan göra mycket för att minska behovet av värme i ditt hus. Vilket uppvärmningssystem som är bäst för just ditt hus beror på flera olika saker.


Det kan bland annat bero på var i landet du bor, hur huset är byggt och hur mycket värme och varmvatten huset behöver. De flesta av våra kunder väljer frånluftsvärmepump eller .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения