torsdag 7 mars 2019

Fukt betongplatta

Här får du hjälp och råd om vart du ska vända dig och vad man kan göra. Vi har köpt ett hus med platta på mark som visat sig innehålla fukt som har löst upp limmet till mattans som är limmad direkt ovanpå vilket gjort att det luktar mkt. Utan att veta ngn så antar jag att det är ett 70-talshus med betongplatta och ytstabilserad leca som underliggande isolering. I det dränerande lagret går en dräneringsledning som för bort vatten från huset. Det är en sorts dränering.


På betongen lades sedan ytskiktet i form av en plastmatta, parkett, trä eller bara färg.

Om golvet är byggt med träreglar under ytskiktet eller man har . Förord Tanken med denna lathund är att förenkla begreppen kring fukt , alkalisk fukt och alkalisk nedbrytning av lim och matta samt att med en röd tråd ta sig igenom ämnet. Med hjälp av denna lathund skall man kunna föra en dialog ( observera dialog och inte monolog) med en kund - från t. Finns plastfolie på betongplattan kan det ligga sågspån och trärester under folien som luktar. Vatten i betongsprickor expanderar när det fryser till is och kan spränga betongen som blir försvagad.


Obehandlad betong tar upp vatten och vätskor som kapillärt stigande fukt. Att hus grundlagda med betongplatta på mark ofta får fuktproblem med åtföljande mögel- och bakterieväxt är ett tämligen känt faktum. Vissa fukttekniskt felaktiga konstruktioner.

Fuktteoretiskt borde alla uppreglade golv med ovanliggande värmeisolering få fukt och mögelskador. Så är emellertid inte fallet. Den fukt som stiger upp genom golvet ventileras ut genom husets normala ventilation.


För andra typer av golv rekommenderas en fuktspärr mellan betongplattan och golvet. Detta i kombination med att betong är fukttåligt gör det till ett säkert material ur fuktsynpunkt. Vid placering av våtrum på en betongplatta på mark är det viktigt att ingen tillskjutande markfukt kommer upp i betongplattan och att ingen fukt går ned i plattan.


Betong påverkas inte av fukt. Skall en PVC-matta limmas på betongen måste relativa fuktigheten i underlaget vara lägre än. I våtrum på betonggolv på mark där det finns risk för . Golvet i den tillbyggda delen avger fukt , som visar sig i att vid målning av golvet så uppstår fläckar. Kläder etc som finns i utrymmet tar åt sig fukt , som känns påtagligt. Gamla delen av fastigheten har inga mögelbesär.


Då riskerar syllarna att skadas av röta av mögel. Speciellt om det tillförs väta hela tiden. Men som jag deskrivit ovan är det träskyddsmedlet som . När man ska bygga sitt hus på en gjuten betongplatta så är det viktigt att fukten har avdunstat innan man täpper till betongplattan. Om betongplattan har brunnit i 1-veckor så går det absolut bra att exempelvis lägga på syllen, . Vem kan detta med att mäta fukt i en nygjuten betongplatta ?

Jag har ringt runt till kakelsättare och dom säger bara att dom kräver att det är. Den vanligaste konstruktionen innebär att en betongplatta gjuts direkt på marken. Marken under plattan består ofta av ett lager markfyllning som är tänkt att fungera som kapillärbrytande skikt. Grundläggning med platta på mark är vanlig och görs med en betongplatta på underliggande isolering.


Värmeisoleringen hindrar kapillär uppsugning av fukt underifrån och håller betongen tillräckligt varm för att undvika risk för mögelpåväxt. Isoleringen utgörs av cellplast eller mineralull och måste ha. Anledningen är att betongplattan oavsett kapillärbrytande skikt och fungerande dränering saknar en tillräcklig temperaturgradient respektive en ångspärr under betongplattan som förhindrar diffusiv . Många nybyggda såväl som äldre hus drabbas av skador på grund av fukt. I fjärde delen av Villa Aktuellts artikelserie berättar vi hur man åtgärdar fuktproblem med platta på mark.


I FÖRRA ARTIKELN om fukt i huset redogjorde vi för hur många källarlösa hus som grundlagts med platta på mark, som . Dessvärre gäller det även konstruktionen: betongplatta på mark och en stomme av träreglar som vilar på oskyddade syllar av impregnerat trä. Risk: Mossan binder fukt vilket ökar risken för frostsprängning. Förslag på åtgärd: Tvätta och borsta bort mossan.


Skriften Fukt i grundkonstruktioner ger ledning i hur man kan förebygga och behandla fuktskador i grundkonstruktioner av olika slag. Här redovisas sådana utformningar av källarytterväggar och betongplatta på mark som har goda förutsättningar att fungera fukttekniskt riktigt. De kan användas i nyproduktion men också .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения