fredag 15 mars 2019

Installera vedspis i köket

Den som funderar på att installera en gammal vedspis bör göra slag i saken snart. I juli inför Boverket skarpare miljökrav på utsläpp och verkningsgrad för fastbränslepannor och rumsvärmare som kaminer. Det tidigare undantaget för vedspisar för köket försvinner medan det för kakelugnar och öppna spisar . Hej vi funderar lite på o sätta in en vedspis av gammal stil i köket ,den kommer att stå mellan Elspisen och ett hörnskåp,hur är det med. Vedspis och kamin på samma skorsten?


En vedspis är pricken över i för det moderna köket. Järnspisen är inte bara sällsynt vacker, utan också härligt funktionell och ger husets givna samlingsplats några extra grader i vintermörkret. Spisvärme, spisve spissvärta, spiskrok – alla dessa välkända begrepp visar hur viktig järnspisen en gång var. Någon här som låtit hantverkare montera in en vedspis i köket ? Sen ska en ha varit till vedspisen nere och resten till vedspis och kaminer uppe. Anlitade murare för att sätta igen hål i murstocken från tidigare vedspis samt ta upp nytt hål och installera kamin.


I alla fall om du faktiskt vill ta steget och installera en gammal vedspis i köket eller i stugan och på så sätt bevara en liten del av vårt svenska kulturarv. Jag undrar om bestämmelser kring vedspis i kök. Det ska gå en metallplåt från spisen, typ meter, men på sidorna, vad krävs där?


Upp mot taket, vad krävs där ? De står långt ifrån spisen, 3–meter respektive meter. Svar: Jag förutsätter att det är en vanlig vedeldad köksspis . Vi vill börja med att gratulera er för att ni har blivit lycklig ägare till en nytillverkad och svensktillverkad vedspis , Idun Nr 1. Er nya vedspis är både en tidlös och effektiv värmekälla med mer än 1års utveckling och historia bakom sig. Er nya Idunspis är försedd med den allra senaste för-. Köpet förde dessutom med sig merkostnader - förutom installationen med rökrör i den gamla eldstadsplatsen i köket.


Med den nya spisen var de. Den som skall installera en renoverad vedspis skall alltid först inhämta tillstånd från skorstensfejarmästaren som bedömer murstockens kondition. Oavsett om du har en vedspis sedan tidigare som inte längre fungerar eller vill installera en i ditt kök för att få en vacker möbel med flera funktioner så kan du hitta.


I det lantliga köket är det mer en klassisk design i gjutjärn som passar bäst , medan en vedspis med rena och mer moderna linjer gör sig till rätta i det moderna . Braskaminen är i första hand en mysfaktor och ingen ren värmekälla. BYGGFIXA:s snickarexpert Anders Öfvergård ger de bästa tipsen när du ska installera en eldstad i bostaden. Samtidigt försvinner det tidigare undantaget för utsläpp från äldre vedspisar för köket. I praktiken innebär det att det kommer att bli omöjligt att köpa en gammal, icke typgodkänd vedspis att installera i köket.


Johan Schön är teknisk konsulent på Skorstensfejarmästarnas Riksförbund. Om du vill installera en braskamin, eldsta kakelugn eller öppen spis ska du alltid göra en anmälan. För att få installera en eldstad. Oavsett om du väljer en färdig, typgodkänd braskamin, vedspis i köket , kakelugn eller murad spis av egen design är brandsäkerheten det mest väsentliga.


Tillhör du de lyckliga som har ett stort kök med gott om plats kan du välja att installera en vedspis i ditt kök. En vacker vedspis i till exempel gjutjärn med ett riktigt gammaldags utseende blir ett smycke i varje kök men en vedspis är så mycket mer än bara vacker. En vacker antik Bolinderspis, som nog blir svår att installera med de nya utsläppskraven. Då försvinner också det tidigare undantaget för gamla vedspisar för köket.


Det innebär att det i praktiken kommer att bli omöjligt att köpa en gammal, icke typgodkänd vedspis och installera i sitt kök. Kan jag laga mat på en vedspis vid strömavbrott? Ja, du kan fortsätta använda din vedspis som tidigare. Det finns nytillverkade vedspisar som inte behöver el för att fungera.


Hårdare utsläppsregler gör det omöjligt att installera vedspisar som inte är miljöcertifierade i köket. Det blir omöjligt att installera en gammal vedspis i sitt kök efter nya regler i juli. Om du behöver installera en ny rökkanal kan du få rekommendationer om lämplig placering och hur tillträde till skorstenen ska ske.


Mitt hus ligger i Eskelhem. Gotlands län, Gotlands kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения