onsdag 18 juli 2018

Värmepump effektivitet

Lär dig mer om värmepumpens verkningsgra COP samt även SCOP. Vad säger detta om energibesparingspotentialen? Läs detta inlägg för att få reda på mer om värmepumpen och dess verkningsgrad - hos oss på GreenMatch.


En värmepump är en teknisk anordning som överför värme från en kall till en varm plats. Den skenbara verkningsgraden ( värmefaktorn) i en värmepump kan nå upp till 5.

Tekniken i en värmepump är i princip . SCOP är en bättre uppskattning på värmepumpens effektivitet än COP eftersom det tar hänsyn till årets variationer med varma och kalla perioder. Notera att det finns olika SCOP-värden för varje värmepump , där värdet varierar beroende på vilket klimat . Undrar du något om luft-luftvärmepumpar? Här har vi samlat vanliga frågor och svar om luft-luftvärmepumpar. Kanske har vi svaret på din fråga?


Vid ett köp av värmepump vill du så klart ha en så effektiv värmepump som möjligt, för ju högre effektivitet en värmepump har desto lönsammare blir den.

Men när du jämför prestandan mellan två värmepumpar är det dock bäst att undvika ordet ” effektivitet ”. När man jämför olika värmepumpar är det viktigt att titta på årsvärmefaktorn, SCOP-värdet, som är ett mått på pumpens effektivitet. För att beskriva hur effektiv en värmepump är så . Ju högre värde desto mer effektiv pump. Till skillnad från många andra typer av värmekällor kräver en värmepump ett lågtemperatursystem, vilket innebär att vattnet till . Det är viktigt för värmepumpens effektivitet att temperaturskillnaden blir så liten som möjligt. Verkningsgraden blir högre för ett lågtemperatursystem som till exempel golvvärme.


Sänks vattentemperaturen från värmepumpen ut i värmesystemet med grad så ökar . Hur Fungerar en värmepump ? En värmepump eller kylmaskin som det är från början, flyttar energi från ett medium till ett annat. Till exempel flyttar den energin från luften i ett kylrum till utomhusluften i en klassisk kylmaskin. En värmepump fungerar på exakt samma sätt fast tvärtom då den flyttar energin från uteluften till.


Om våra modeller kan man generellt säga att de fungerar ner till åtminstone -° C. Att använda anläggningen när det blir kallare än så är inte lönsamt av den enkla anledningen att det finns så lite värmeenergi i utomhusluften att verkningsgraden blir låg och slitaget förhållandevis högt. Undantaget från dessa generella . COP står för coefficient of performance, vilket ordagrant betyder prestandakoefficient.

Den beskriver hur mycket energi bergvärmepumpen producerar per förbrukad kWh. Har värmepumpen ett COP på så ger den gånger så mycket energi som den förbrukar. Skatteverket höjde också nyligen schablonavdraget från . Dessa fak- torer påverkar både energikostnaden och växthuseffekten, så genom att köpa en värmepump med hög verkningsgrad och kapacitet gör man en vinst både för plånboken och för miljön. Detta är ett mått på värmepumpens effektivitet över ett helt år, det är alltså mer rättvist och lättare för dig som konsument att se vilken värmepump som är mest effektiv.


Principen för ett värmepumpande system. High temperature heat sink. Low temperature heat source. Sådan är tidens gång även för en slitstark värmepump. Värmepump eller kylanläggning . När din värmepump visar svaghetstecken och kanske inte längre levererar samma effektivitet och rent av börjar ropa på renovering, då kan det vara dags att fundera på ett byte.


Du ska köpa luftvärmepump och vill snabbt få reda på vilken som är den bästa värmepumpen idag. Och du har kommit helt rätt! På denna sida kommer vi nämligen att titta närmare på vilka luftvärmepumpar som vunnit i testerna den senaste tiden. Men du kommer också att få veta vilka saker . En luftvärmepump är ett mycket effektivt verktyg för att värma ett hem. Använder du direktverkande el (elradiatorer) omvandlas kWh elektricitet till kWh värme.


Wh el kan omvandlas till många olika energiformer, men det är mycket svårt . Effektiviteten varierar dels mellan olika modeller, men framförallt beroende på temperaturskillnaden mellan utsidan (där värme tas upp) och insidan (där värme avges). En liten skillnad ger högre effektivitet och en stor skillnad ger lägre effektivitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения