tisdag 24 juli 2018

Norge elproduktion

Som vi kan utläsa nedan har Norge det absolut mest miljövänliga energiproduktionen i hela norden. Tittar vi på förbrukningen av el per invånare i de nordiska länderna så ligger Island solklart i topp. Elproduktion är en process där energi från primära energikällor omvandlas till elektricitet.


Elstatistik norden Elstatistik. När övriga Europa har ett överskott på el från sol och vindkraftverk så kan det överskottet skickas till Norge.

Där kan elen användas till att pumpa vatten från den nedre delen av ett vattenkraftverk upp till den övre delen av vattenkraftverket. När det är dåligt väder för sol och vindkraft i Europa så får vattnet . I Norge vill regeringen se ett helhetstänkande för vattenkraften där miljövärden och värdet av elproduktion ska vägas samman. Våra grannländer har, på grund av deras geografiskt så olika lägen, hittat olika lösningar för att täcka sina energibehov.


I Norge är det naturligt att den mesta kraften kommer från vatten. Det finns också en del värmekraftverk och några vindkraftverk som bidrar till totalproduktionen. Ett bra vattenår är andelen inhemsk vattenkraft självfallet högre än genomsnittligt, men då importeras också el från den nordiska marknaden, närmast från Sverige och Norge.

På det sättet reflekteras vattensituationen alltid också på användningen av fossila bränslen – närmast kol – inom elproduktionen. Största reglerbarheten uppstår normalt under vintertid när tillrinningarna är lägre, vilket ger större möjlighet att bestämma tappningsnivå. Regler- barheten begränsas också av hur snabbt produktionen behöver förändras från en dag till en annan, då vattnets. Norge och Finland samt reinvesteringsbehov och svårigheter att ta nödvändiga avbrott. Norge , men även Suorvadammen i Sverige är ett flerårsmagasin.


Den största delen av vattenkraftens reglerförmåga tas i anspråk för dygnsregleringen, det vill säga för att anpassa pro-. Stora dammar håller vattnet i vattenmagasin den nödvändiga fallhöjden samt för att . Enheter för energi, effekt och spänning. Vad som händer i Norge berör därför oss i Sverige och för att slå vakt om den fria marknaden bör våra blickar nu kritiskt riktas mot vår granne. Norska staten har nyligen beslutat att pumpa in miljarder norska kronor i den statliga kraftjätten Statkraft för att investera i förnyelsebar elproduktion.


COsom släpptes ut för att producera den. Vi tar hänsyn till import och export av el mellan zoner. Norge och Sverige har ett gemensamt mål som innebär att elcertifikat- systemet ska bidra till 2TWh förnybar elproduktion till . Vindkraftens elproduktion har ökat kraftigt under de senaste åren och har mer än tredubblats sedan. Aktörer kan bygga förnybar elproduktion i både Norge och Sverige och handel med elcertifikat kan ske .

Vid elintensiva perioder som till exempel kalla vinterdagar måste vi importera el. Då importerar vi främst från Norge men även från Danmark. Norge har procent av sin elproduktion. Riksdagen har idag beslutat om en ändring av avtalet om en gemensam marknad för elcertifikat med Norge.


Den nordiska elmarknaden avser Sverige, Norge , Danmark och Finlan men inte Island.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения