onsdag 20 juni 2018

Luftfuktighet i lägenhet

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet inomhus och rätt inomhustemperatur. Intab har dataloggers för mätning av inomhusklimat. Speciellt nybyggdda hus upplever problem med inomhusklimat på grund av för låg luftfuktighet.


Denna kombination gör att inomhusklimatet blir mycket torrt om vintern, vilket ger husets boende många olika hälsomässiga besvär. Därför finns det en stor . Rätt luftfuktighet inomhus är viktigt för både din och ditt hus välbefinnande.

Någon som vet hur hög relativ fuktighet som är normalt í bostaden, speciellt sovrum och vardagsrum. Den är väll oftast lägre vintertid men vilka. Luftfuktighet inomhus, rekomendationer?


Off Topic: Jag tänkte åka ner till clas ohlson imorrn och köpa en hygrometer som ska vara skaplig enligt folk som kan. Det handlar om ett uthus som bara används till . Så tror det är smart att kolla upp luftfuktigheten jag lever i. Kan man låna en mätare för detta någonstans, eller få hjälp att mäta? Känns en aning onödigt att köpa mätutrusning man ska använda en eller två gånger.

Någon annan som har erfarenhet av torr luft och vad det kan göra, samt om någon då sett . Du vistas i ditt hem en stor del av livet. Vilken temperatur bör man ha i hemmet? Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet. Om luften har högre temperatur kan den också bära mer fukt.


Vid 1 nås daggpunkten och dimma fäller ut. Låg relativ fuktighet är bra så undvik att befukta inomhusluften! Fråga: Vi har torr luft i vårt hus på vintern.


Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus? Svar: Jag avråder bestämt från befuktning! Det är idag konstaterat att den mesta av problematiken angående vår . Kontakta din hyresvärd vid problem med inomhusmiljön i din lägenhet. I byggnader med dålig och ineffektiv ventilation blir de föroreningar som bildas kvar inomhus och luftfuktigheten kan bli för hög. Dessutom kan för höga halter av radon uppkomma.


Förklara sakligt hur du upplever problemet i lägenheten. Om du har problem med temperaturen, luftfuktighet eller drag.

Fukt förekommer alltid i mer eller mindre utsträckning i utomhusluften och därmed också i inomhusluft. Ju fler vattenmolekyler det finns inom en viss volym luft desto högre blir ångtrycket. Varm luft kan innehålla mer vattenånga än vad kallare luft har kapacitet att göra. Vid en relativ luftfuktighet på 1 behöver det.


Inomhus handlar det framför allt om för hög luftfuktighet som ger upphov till höga mögelhalter, men andra faktorer kan också påverka. Sällskapsdjur kan i vissa fall bidra till ökad tillförsel av mikroorganismer och förvaring av organiskt avfall inomhus kan exempelvis ge ökad exponering för både bakterier och . Om luftfuktigheten inte är bra inne kan det ge stora konsekvenser. Ett fuktigt hus kan ge problem med mögel, unken doft, kvalster och röta. Det är inte bra för luftvägarna och kan faktiskt ge problem med allergier. För mycket fukt botas med en luftavfuktare, där en luftvärmepump kan hjälpa till att avfukta luften . Om ventilationen fungerar dåligt stiger luftfuktigheten och sängkvalster trivs.


En fungerande ventilation är en förutsättning för ett bra inomhusklimat. Bra ventilation byter ut använd inomhusluft mot renare uteluft. Byggnormen anger att luften i en bostad ska bytas ut en gång. Jag vet det, eftersom jag haft många akvarier i lägenhet. Tar du bort täckglasen så kommer du få fukt i luften, finns fiskar som gillar ända upp till 30 . Jag är en kille som har för torrt i luften i min lägenhet.


Så fort jag stänger av den börjar det stadigt sjunka igen. Ibland så lågt som ner till. Här på våra svenska breddgrader är den genomsnittliga luftfuktigheten utomhus och det är inte bra för våra bostäder.


Redan vid en luftfuktighet. Förhöjd fuktighet i huset kan orsaka olika orsaker. Nästan varje andra ägare av en lägenhet och ett privat hus står inför detta fenomen.


Det är nödvändigt att hitta källan som orsakar detta fenomen och vidta lämpliga åtgärder. Nu när kylan börjat tåga in mer och mer märker vi hur lägenheten blir torrare och torrare. Mig veterligen har hyresvärden ingen som helst skyldighet att hålla en viss luftfuktighet i lägenheten.


Du kommer långt även med en vanlig billigare modell. En snabblösning är att hänga blöta .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения