fredag 29 mars 2019

Fuktmätning anticimex

Gav skadebesiktningen inte besked om varför det uppstått en vattenskada? Eller gick det inte att avgränsa skadan? Då behövs en noggrannare mätning av fukten. Låt oss göra en fuktmätning på din fukt - eller vattenskada. Det har visat sig att problem med inomhusluft ofta beror på fukt och dålig ventilation, men det kan även finnas andra orsaker, som felaktigt byggnadsmaterial.


Det bästa sättet att slippa fuktskador och mögel i huset är att förebygga att det händer. Det är även det mest hållbara, eftersom det sparar på jordens resurser. Misstänker du en fuktskada? Läs mer om fukt hos Anticimex ! Fukt och fuktskador kan uppstå av många olika orsaker, från läckande kranar till skadad dränering eller bristande ventilation. Oavsett orsak är det bästa och billigaste givetvis att åtgärda eventuella fuktproblem innan skadan är sked till att börja med genom en fuktkontroll eller fuktutredning som visar om . Ena veckan fukt och mögel, nästa vecka ingenting.


Jag tar dit en ny besiktningsman som inte jobbar på Anticimex. Han gör ordentliga mätningar ända ner i betongen och hittar inga som helst fel. Han menar också att det är omöjligt att en förhöjd fukthalt kan sjunka så snabbt. Den har alltså inte funnits kan . Hej, Vi har bott drygt månader i vår första bostadsrätt.


Innan vi köpte den tog vi hit en besiktningsman från Anticimex som inte hittade några problem.

Element vatten

Som du kan se i vårt stora utbud av radiator med vatten kan du välja bland flera typer av element. Här finns både thermopaneler, kompaktradiatorer och panelradiatorer. Men vilket passar dig bäst?


Har du en öppen planlösning med stora fönsterpartier? Då kan det vara svårt att montera ett större vattenelement. Ett vattenburet element finns i flera olika utseenden och modeller.

Vattenburna element finns också i form av till exempel handdukstorkar. Vitlackerad vattenburen radiator till slutna lågtemperatursystem med cirkulation. Radiatorn ansluts via det inbyggda CC. Vi har även en så kallad frostvakt som är perfekt i sommarstugor och andra utrymmen där du inte vistas men vill ha en minimitemperatur så att vatten inte vatten fryser i ledningarna. Om du snabbt vill få upp temperaturen i ett rum gör en byggfläkt susen.


Lätta att installeraDe element vi har i vårt sortiment är utvecklade för att . Effektivisera uppvärmningen hemma och på kontoret, och försäkra dig om att vattenradiatorerna fungerar optimalt med hjälp av våra enkla guider! Det är ett spännande tema som vi har valt i år för vår Midvinterglöd. Vi inspireras i år av de fyra elementen, Jor Luft, Eld och Vatten.

torsdag 28 mars 2019

Fläkt flytta värme

Många stör sig på högljudda fläktar , ventilationssystem och aggregat. En del äldre system kan verkligen föra en hel del olju men så är det inte med vår värmeflyttare. Med dess specialbyggda delar hittar du ett system som arbetar i det tysta och det till ett oslagbart pris. Du kommer att både höra och känna skillnaden.


Fresh produkter för värmeåtervinning och värmeflyttning hjälper dig att fördela överskottsvärme på ett effektivt sätt.

Du sparar både pengar och. Varvtalstyrd fläkt avsedd att transportera överskottsvärme från ett ru. Håller på och installerar kamin i vårat vardagsrum och läst runt på nätet om div lösningar av att flytta varm luft från ett rum till ett annat, vanliga värme flyttare verkar gå bort för dom flyttar inte tillräckligt med luft för att det ska bli nån större effekt, stora system med 1mm rör och kanalfläkt verkar ju fungera . Luftvärmepump flytta värmen genom rum med stängda. May Värmeförflyttning mellan rum posts Mar Sprida värme från kamin till resten av huset posts Oct Söker tyst fläkt för att flytta värme från ett rum till ett.


Sprid värmen i huset med vår värmeflyttare bestående av ett komplett paket. I flerplansvillor letar sig värmen ofta upp till övervåningen där den samlas.

onsdag 27 mars 2019

Mögel vägg inomhus

Mögelsanering - så kan du ta bort mögel på väggarna. Att få bort mögel i huset behöver inte vara omöjligt. Här hittar du knep och metoder för att få bort mögel , samt råd på vem du bör kontakta för mögelsanering. Möglet kan också få fäste i tapeter och på väggar inne i bostadsutrymmet om luftfuktigheten är mycket hög, eller om det förekommer vattenskador.


Vid förekomst av mycket mögel inomhus kan ett luftreningsaggregat behövas, eftersom saneringsmedlet inte tar bort de luftburna gifterna från mögelsporerna.

I likhet med annat mögel trivs svartmögel i fuktig miljö och kan bilda kolonier i våtutrymmen, källare, vindsutrymmen, krypgrunder och på fasader. Möglet kan också uppkomma i tapeter och på väggar inne i bostadsutrymmet om luftfuktigheten är mycket hög eller om det förekommer fuktskador. Det kan också uppkomma i tapeter och på väggar om luftfuktigheten är mycket hög eller om det finns vattenskador i huset eller lägenheten. Observera att svartmögel är hälsovådlig och man bör vara försiktig vid sanering. Har du drabbats av mögel bör du först veta vilken typ av mögel det handlar om.


Skarvarna mellan våttapeterna. Tröskeln till badrumsdörren och i skarven mellan golv och vägg.

tisdag 26 mars 2019

Cooling plate

Lytron designs and manufactures cold plates including custom cold plates and standard cold plates. Our cold plate technologies range from tubed cold plates and flat tube cold plates to performance-fin cold plates and liquid-cooled chassis. In a world of compact designs with increasing power densities, cold plates are . Lytron also specializes in cold plate custom design and manufacturing for OEMs.


An array of different makes of cold plates enable AMS Technologies to swiftly meet specific fluid compatibility and performance requirements. For example, we offer friction stir welded (FSW) aluminium coolers suitable for glycol-water and high power semiconductor cooling needs, while our press-lock types with copper or .

They also require a more complex installation comprising fluid circulation, chiller… Several technologies are available. The side with the cooling plate absorbs heat which is then moved to the other side of the device where the heat sink is. Thermoelectric Coolers, also abbreviated to TECs are typically connected side by side and sandwiched between two ceramic plates. The cooling ability of the total unit is then proportional to the number of . Besides technology already described with copper steel tubes develop SuperPlate where cooling medium flows through deep holes heatsink entirely made aluminium cooling water flows through circuit consisting holes drilled plate this technology adopted would suggest mechanical filtration unit protect moving parts from .

måndag 25 mars 2019

Inomhus kamin utan skorsten

Drömmen om en eldstad i hemmet eller på jobbet kan bli sann utan stora kostnader eller installationsarbeten. En skorstensfri kamin släpper inte ut någon rök och kan därför ställas i en helt vanlig lägenhet utan rökkanaler. Den kräver varken installation, besiktning eller bygganmälan - det spar du både tid och pengar på. Vill du uppleva känslan av en värmande och levande kamin , men vill slippa röken?


Fundera på en kamin utan skorsten.

Här kan du finna en riktigt snygg etanolkamin online som fyller alla dina krav och behov. En etanolkamin kan verkligen lysa upp hela rummet. Våra skorstensfria kaminer eldas med spisbränsle vilket gör . Den skorstensfria kaminen, som eldas med flytande ved (bioetanol), ser numera ut som en vanlig kamin. Men det finns stora olikheter. Experten Stig-Göran Nygår Kaminmagasinet , förklarar fördelarna och skillnaderna.


Den stora fördelen är att kaminen är skorstenslös och att du utan problem kan flytta . En skorstensfri eldstad ger dig alla fördelar som en riktig eldstad har utan att tumma på känsla eller kvalité.

fredag 22 mars 2019

Hur får man bort mögel i badrum

Att ta bort svartmögel behöver inte vara komplicerat, och med den här enkla guiden så kan du snart vara av med den! Svar: För att avkalka ditt duschmunstycke med ättika, gör så här. Svartmögel är inget man vill ha att göra me svartmögel är hälsovådligt och det krävs ordentlig sanering. Mögel trivs utmärkt i badrum och kök, vid toaletten, duschen eller diskbänken. Det kommer att ta bort möglet och lämna ofarliga rester som förhindrar det från att komma tillbaka.


Städa och ta bort svartmögel med vanliga giftfria hushållsprodukter.

Du kan hitta flera hushållsprodukter du kan använda för att städa bort svartmögel. Det här är en kort lista över vanliga produkter du kan använda. Mögel är egentligen en svamp som trivs i fuktiga förhållanden. Det hittas oftast på platser i huset som förblir . Det finns ytterst få produkter för mögelsanering som verkligen fungerar och som kan användas av privatpersoner och hushåll. Mögeltillväxt i exempelvis badkaret är fult och kan utgöra en hälsorisk för både dig själv och andra i familjen, därför kan det vara bra att ta bort det så fort som möjligt.


Det är långt ifrån alla mögelarter som är skadliga men har du otur kan det vara en giftig mögelart som växer och sprider sig i ditt hem.

Vilken vedpanna är bäst

Står inför ett pannbyte denna vinter,men har dock problem att kunna lista ut vilken panna som skulle passa bäst åt mig och mitt hus. Huset är byggt i mitten av 60-talet. Tillverkarna anger vilken effekt vedpannan har och testet visar att för tre vedpannor avviker effekten markant.


Vedpannan V2K UB från Extuna har procent lägre effekt än vad tillverkaren själv angivit, medan två vedpannor har mycket högre effekt. Det är Viadrus Hefaistos Psom har procent och . På Energi-myndighetens hemsida hittar du information hur man eldar på bästa sätt.

Det är också viktigt att vedpannan har ackumulatortankar anslutna till sig för minska utsläppen och göra verkningsgraden hög. Ska du köpa en vedpanna tänk på att pannan bara är en del av värmeanläggningen, sedan . Med våra rötter i Småland har vi naturligtvis varma känslor för vad skogen kan ge. En dålig vedpanna ger dålig prestanda och mer utsläpp, därför är det viktigt att välja rätt vedpanna efter dina personliga behov och önskemål. Vill du veta mer om vilken vedpanna som passar dina behov, läs i så fall vår guide längst på sidan.


Nedan kommer testerna av marknadens bästa vedpannor. Fråga rörmokaren om vilken som var bäst.

torsdag 21 mars 2019

Skydd skorsten

Vackert plåtintäkt skorsten med skorstenshuv i tegelrött. Det är också viktigt att det skydd som finns för skorstenen också håller måttet på höjden och att installationen är ordentligt utförd så att skorstenshuven sitter fast ordentligt. Huvarna tillverkas i koppar, zink, aluminium eller plåt.


Plåten som används är ofta förzinkad för . Tjära som bildats i braskaminens rökkanal hade fattat eld och stänkte som ett regn ur husets skorsten.

Gnistorna slog i insidan och föll tillbaka ner i rökkanalen och – vilket var värre – även ner i husets ventilationskanaler som också löper i samma skorsten. Då blir det både säkert och ett skydd mot regn. Dessa naturliga fenomen kan skada en skorsten och orsaka korrosion, kondens, sprickor, skador. Vi kan hjälpa dig med att förlänga livslängden på din skorsten genom att montera en skorstenshuv på skorstenen.


NYHET - Nu tillverkar vi och säljer även bågformade skorstensskyd finns både med och utan kajnät. Nu är det viktigare än någonsin med ett skydd över skorstenen. En vindflöjel på din skorsten skapar dragförbättring, visar vindriktning och fungerar som ett effektivt regnskydd.


Här kan du köpa en vindflöjel online.

onsdag 20 mars 2019

Växter bra för luften

Växter hemma är inte bara vackert och trivsamt. Flera vetenskapliga studier och forskare är överens om att växter kan ha en positiv inverkan på luften i våra hem genom att neutralisera skadliga gaser. Nasa, amerikanska rymdstyrelsen, har kommit fram till att krukväxter är bästa sättet att rena luften på . Här kommer växter som ger dig bättre luft hemma!


Undersökningar visar att det verkar som att växter som kräver mycket vatten för att må bra förbättrar miljön i rummet allra bäst. Det går bra att glömma bort den i ett mörkt hörn för ett tag.

Det är en mycket enkel växt helt enkelt. Men det finns all anledning att ta väl hand om sin Svärmorstunga , och det är dess förmåga att ta upp giftiga ämnen ur luften , till exempel flamskyddsmedel som ofta förekommer i nya hus och på nytillverkade . Dessutom gör fukten från växterna att den statiska elektriciteten minskar. Gröna växter avger fukt vilket är mycket välkommet i den torra inomhusluften.


Därför är det bra att ha gröna växter invid datorn på skrivbordet. Men för några år sedan upptäckte jag gröna växter – som är relativt lättskötta. Många av dem mår till och med bra av att torka ut mellan varven.


Och inte nog med det: de renar dessutom ditt hem.

Gamla vattenelement

I över hundra år har husets element varit hemmets främsta värmekälla. Läs expertens råd för att vårda gamla radiatorer och enkla tips för att lufta element , fylla på vatten i element och fixa din krånglande termostat. Läs även: Sekelskiftesdröm i grönt och rött.


Elementen tillhör heminredningens doldisar. Att ha ett vattenburet uppvärmningssystem är otroligt fördelaktigt, inte minst eftersom du kan ansluta nästan alla typer av värmekällor. Samtidigt har du möjligheten att dra ner på uppvärmningskostnaderna en hel del.

Kanske är det dags att byta ut dina gamla radiatorer? Hörs ett knäppande ljud från elementen och har du . Att byta gamla element är lättare än många tror. På en dag byter man ut alla elelement i ett småhus. Om modellen är enkel att sätta upp klarar en erfaren installatör ett eller flera element i timmen.


Med diverse problem som man kan stöta på är det dock inte ovanligt att installatören vill beräkna en timme per . Klassiska sektionsradiatorer från Lenhovda - Med en radiator från Lenhovda väljer du originalet! I vårt produktprogram hittar du därför välkända och klassiska namn som MR, REX, DUPLEX, TRIPLEX och 30-SPECIAL.

måndag 18 mars 2019

Lägga golvvärme

Så lägger du el- och vattenburen golvvärme. Vi visar steg för steg hur du lägger golvvärme under kaklet på badrummet, eller under trägolvet. Få ett varmt betonggolv InstruktionsfilGolvvärme tvärs ett öppet träbjälklag med. Våra mm rör för vattenburen golvvärme används tillsammans med Uponor Golvvärmespånskiva.


För en van hemmafixare är det inte så svårt att lägga LKs golvvärmesystem. I den här filmen går vi igenom hur.

Förutsättningen för att golvvärme ska fungera på bästa möjliga sätt är att välja ett golvmaterial som lätt släpper igenom värmen till inomhusluften – till exempel plastmattor eller klinker. Att lägga golvvärme under trä går bra men tänk på att då inte lägga ett för tjockt trägolv. Se också till att skydda trägolvet från underlagets fukt . Här är det extra viktigt att isolera ordentligt när man lägger in golvvärme. Våra moderna isolerskivor är effektiva, tunna och smidiga.


De ser till att värmen reflekteras uppåt och stänger ute kylan underifrån. Dessutom förhindrar den så kallad omvänd fuktvandring. Vid en totalrenovering av köket, är det frestande att lägga in golvvärme under det nylagda köksgolvet.

fredag 15 mars 2019

Borrdjup bergvärme karta

Uppgifterna gäller främst bergborrade brunnar och utgörs av de uppgifter som brunnsborrare skickat in till SGU. Informationen tillhandahålls i produkten Brunnar. Karta över grundvattentemperatur i Sverige Grundvattnets temperatur har alltså en inverkan på borrdjupet.


Grundvattnet är en bra värmekälla eftersom dess temperatur är så gott som den samma året runt. I Sverige är temperaturen på grundvattnet kring grader, men temperaturen skiljer mellan norra och .

Värmepodden, avsnitt 4: Ingen bergvärme utan borrhål. Vi har nått del fyra i vår poddserie om värmepumpar. Det är dags att ställa alla frågor vi kan komma på om borrning och borrhål. Hur djupt måste man borra? Och hur stor del av kostnaden . Energibrunnar Försöker mig på en liten info om energibrunnar ”borror”, detta fördjupar sig sällan normalkunden sig i. Det är inte heller nödvändigt, installatören har ansvaret för att anläggningen dimensioneras och utförs på ett korrekt sätt.


Men om problem uppstår är det kunden som drabbas, anläggningen.

Borrhålets djup beräknas utifrån vilken storlek på bergvärmepump som väljs. Det finns dock många olika faktorer som.

Installera vedspis i köket

Den som funderar på att installera en gammal vedspis bör göra slag i saken snart. I juli inför Boverket skarpare miljökrav på utsläpp och verkningsgrad för fastbränslepannor och rumsvärmare som kaminer. Det tidigare undantaget för vedspisar för köket försvinner medan det för kakelugnar och öppna spisar . Hej vi funderar lite på o sätta in en vedspis av gammal stil i köket ,den kommer att stå mellan Elspisen och ett hörnskåp,hur är det med. Vedspis och kamin på samma skorsten?


En vedspis är pricken över i för det moderna köket. Järnspisen är inte bara sällsynt vacker, utan också härligt funktionell och ger husets givna samlingsplats några extra grader i vintermörkret. Spisvärme, spisve spissvärta, spiskrok – alla dessa välkända begrepp visar hur viktig järnspisen en gång var. Någon här som låtit hantverkare montera in en vedspis i köket ? Sen ska en ha varit till vedspisen nere och resten till vedspis och kaminer uppe. Anlitade murare för att sätta igen hål i murstocken från tidigare vedspis samt ta upp nytt hål och installera kamin.


I alla fall om du faktiskt vill ta steget och installera en gammal vedspis i köket eller i stugan och på så sätt bevara en liten del av vårt svenska kulturarv. Jag undrar om bestämmelser kring vedspis i kök. Det ska gå en metallplåt från spisen, typ meter, men på sidorna, vad krävs där?


torsdag 14 mars 2019

El eller vattenburen golvvärme badrum

Ska vi välja vatten eller elburet? Brandrisk (!!) Fördel El Billigare. El eller vattenburen golvvärme via fjärrvärme i badrum ? Och det är ett bra sätt att ta tillvara på den värmekälla man har, både ekonomiskt och.


Ett golvvärmejobb, särskilt i ett badrum , är rätt omfattande och involverar flera hantverkare, även snickare, elektriker och plattsättare. Jan Men har du ett hus med radiatorer med cirkulerande vatten, kan du konvertera till vattenburen golvvärme , och du kan också välja att endast installera i ett enstaka rum.

Den elburna golvvärmen är vanligast när det gäller mindre ytor, särskilt för så kallad komfortvärme, till exempel i badrum eller hall. Här får du bra tips när du ska lägga värmegolv och välja vattenburen golvvärme eller elektrisk golvvärme. Det finns dock vissa golvvärmesystem där badrummet är separerat från husets övriga uppvärmning. Mar Vi ska renovera ett litet badrum , ca m och skulle gärna lägga in golvvärme.


Vi funderar på om det är mest lämpligt med elvärme eller vattenvärme? Det är enklast och mest miljövänligt att välja det existerande värmesystemet, så har du ett vattenbaserat värmesystem är det vanligast att man väljer vattenburen golvvärme. Storleken och höjden på rummet.

onsdag 13 mars 2019

Fläkt för krypgrund

Till att börja med avråder vi definitivt att enbart sätta in en fläkt s. En undertrycksfläkt måste i stort sett alltid kombineras med avfuktare lämplig för avfuktning i . Det finns anpassade fläktar för utökad ventilation eller också kallad undertrycksventilation, i kombination med avfuktare. Ventilation kräver planering och eftertanke - inte experimenterande på lösa grunder. Olämpliga krypgrundsåtgärder.


Här visar vi på och motiverar varför följande krypgrundsåtgärder inte är lämpliga.

En av de tidigare lösningarna för att försöka råda bot på fuktrelaterade problem i . Vid inspektion av grunden kunde jag inte se några fuktskador etc men jag tyckte att både luften och sanden kändes lite fuktig. Min fråga är om det är lämpligt att montera st Pax 2fläktar i grunden för att eliminera ev fukten i . Undertrycksventilation i krypgrund. Apr Bygger man nytt ska man kanske hellre välja platta på mark och om inte det är möjligt satsa på krypgrund utformade som varmgrun säger forskaren och. Luft sugs sedan kontinuerligt ut ur grunden med hjälp av en fläkt och på grund av det undertryck som uppstår läcker varmare inomhusluft ner genom . Vi bor i 70-talshus med krypgrund.


tisdag 12 mars 2019

Bra luftavfuktare källare

När du ska välja din luftavfuktare är det bra att utgå från hur stort område avfuktaren ska täcka, då det är här man ser de största skillnaderna hos. Woods DS28F är en oerhört robust, effektiv, och mycket hållbar luftavfuktare , som lämpar sig till både källare , garage, och andra fuktiga utrymmen på upp till . Ju effektivare luftavfuktare du har desto snabbare torkar tvätten och källaren. För att hjälpa dig att välja rätt bad vi SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut göra ett test på av marknadens luftavfuktare.


En bra luftavfuktare kan torka tvätten på halva tiden, ersätta torkskåpet eller torktumlaren, hålla källaren.

Fukt uppstår lätt i källarutrymmen då den varma luften från ovanvåningen möter den kalla i källaren. Fukten kan också tränga in genom väggarna från den omliggande marken. Särskilt under sommaren och tidig höst kan detta leda till höga fuktighetsnivåer i källaren. För hög luftfuktighet kan skada huset . Mindre bra är att låta fuktig tvättstugeluft cirkulera runt i hela källaren.


Därför kan det behövas en separat avfuktare för torkning av tvätt. Ett alternativ är att stänga av internventilationen och stänga dörren (luftcirkulationen) till tvättstugan då tvätten ska avfuktas.

måndag 11 mars 2019

Sorptionsavfuktare bäst i test

En grundlig genomgång av de bästa och mest prisbelönta luftavfuktarna på marknaden just nu – Goda råd inför ditt val av luftavfuktare – Få ut det mesta av din avfuktare – Gör din bostad mindre fuktig – En genomgång av de källor och tester vi har använt för att skriva artikeln. Observera vänligast att . Frågelista för bäst i test avfuktare för krypgrunder och torpargrunder. Samtliga testade modeller har en bra behållare som är lätt att tömma, de flesta rymmer runt tre liter vatten, men det finns luftavfuktare där behållaren rymmer upp till tio liter vatten.


Vad som är bäst för dig beror på dina behov. En liten behållare behöver tömmas oftare, men den stora behållaren kan upplevas .

I många annonser säger man att sin eller sina avfuktare är bäst i test. Vid en närmare titt i tester genomförda av Energimyndigheten kan man inte finna att alla dessa avfuktare skulle vara just bäst i test. Man omtolkar här informationen till sin egen fördel för att försöka vinna kunder. Ofta hänvisas inte till något test. Villaliv testar avfuktare – dyrast bäst i test.


Ju effektivare luftavfuktare du har desto snabbare torkar tvätten och källaren. För att hjälpa dig att välja rätt bad vi SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut göra ett test på av marknadens luftavfuktare.

torsdag 7 mars 2019

Hur vet man om man har mögel

Här kan du läsa om vad man kan göra när huset drabbas av mögelskada samt hur du kan förhindra att det händer. Vanligtvis för att någon ser möglet eller känner lukten av det. Man kan misstänka att det finns mögel om huset har någon av de riskkonstruktioner som är kända för att kunna . Fukt, som du säger att ni har känt lukten av, är källan till mögeluppkomst.


Ett mycket litet mögelangrepp kan lukta karakteristiskt i en hel källare. Det finns både dyra och billiga tester för att upptäcka mögel , när man inte kan ta en odling direkt från en synlig källa.

Dessa görs som så kallade dammtester. Dock vet vi med bestämdhet att förhöjda halter av dessa fuktskadeindikatorer har potential att medföra hälsoeffekter särskilt hos känsliga individer. Vi har ett par vi umgås med som bor i ett hus från talet, det luktar. Alla hus och hem har ju sin lukt men inte så här. De har varit mycket sjuka så därför känner . Mögel i dusch - hur sprids mögelsporer?


Vet egentligen inte varför, huset besiktigades när vi köpte det, två gänger, o det som hittades var en fuktindikation på gästtoan som vi nu aldrig använder. Det luktar inte konstigt nånstans o jag har inag andra indikationer på att det skulle kunna finnas mögel i huset.

Fukt betongplatta

Här får du hjälp och råd om vart du ska vända dig och vad man kan göra. Vi har köpt ett hus med platta på mark som visat sig innehålla fukt som har löst upp limmet till mattans som är limmad direkt ovanpå vilket gjort att det luktar mkt. Utan att veta ngn så antar jag att det är ett 70-talshus med betongplatta och ytstabilserad leca som underliggande isolering. I det dränerande lagret går en dräneringsledning som för bort vatten från huset. Det är en sorts dränering.


På betongen lades sedan ytskiktet i form av en plastmatta, parkett, trä eller bara färg.

Om golvet är byggt med träreglar under ytskiktet eller man har . Förord Tanken med denna lathund är att förenkla begreppen kring fukt , alkalisk fukt och alkalisk nedbrytning av lim och matta samt att med en röd tråd ta sig igenom ämnet. Med hjälp av denna lathund skall man kunna föra en dialog ( observera dialog och inte monolog) med en kund - från t. Finns plastfolie på betongplattan kan det ligga sågspån och trärester under folien som luktar. Vatten i betongsprickor expanderar när det fryser till is och kan spränga betongen som blir försvagad.


Obehandlad betong tar upp vatten och vätskor som kapillärt stigande fukt.

onsdag 6 mars 2019

Montera kakelugn själv

Installera en kakelugn med skorsten? Här hittar du bra tips om kakelugnar och gör det själv beskrivning om hur du bygger en kakelugn med skorsten. Undrar ifall någon har erfarenhet av att montera en kakelugn själv ? Modellerna jag tänkt på är Cronspisen som består av färdiga block eller.


Hur monterar man upp en gammal kakelugn ? Mura upp en kakelugn på egen hand?

Huset i Vassor bebos av Susann Rabb och Juha Tuorila. Plocka ner en kakelugn – vad ska jag tänka på? Till att börja med: Var försiktig! Det är en del av det svenska. Avgör själv om du vill lägga ner arbete på att också ta ur bruket ur varje kakelplatta eller säljer den i befintligt skick.


Nej ett rum utan kakelugn är ett rum utan själ. Och jag hade faktiskt fixat till en kakelugn förr! Jag var rädd för att få kakelugnen utdömd och sotade själv.


Först bara med en gammal dammsugare, men det.

Små järnnitar för att montera gångjärn med mera hade jag liggande. En snäll järnhandlare släppte in mig på lagret. Först är det dags att bestämma var kakelugnen ska stå. Det hela är en fråga om tycke och smak.


Bottenplattan fundamentet gjutes.

tisdag 5 mars 2019

Köpa köksfläkt att tänka på

Välja rätt köksfläkt är viktigt. Vad behöver man tänka på , vilken köksfläkt ska man välja, vilken är bäst? Här hittar du bra tips om olika köksfläktar inför valet.


Läs om kolfilterfläkt, spiskåpor, underhängd köksfläkt , vägghängd köksfläkt och frihängd köksfläkt. För det fjärde ska du tänka på bredden.

Andra faktorer att ta hänsyn till är . Ska du välja en köksfläkt med eller utan motor? En vägghäng takhängd eller bänkintegrerad modell? Här är allt du behöver veta inför valet av köksfläkt. För att hjälpa dig att välja rätt ställer vi upp de viktigaste sakerna som du ska tänka på när du köper en ny köksfläkt. Står stilren design högst upp på önskelistan?


Eller lagar du mycket väldoftande och smakrik mat som kräver riktigt bra uppsugningsförmåga?

Köksfläkten är ovärderlig i köket – med helt rätt . Någon som kan rekomendera en bra köksfläkt ? Det är en öppen planlösning så det krävs en fläkt med bra sugförmåga men ändå en tyst. Köpråd köksfläktar - Hemmy. Att byta fläkt i hemmet kan vara den enklaste varan att byta ut men kan även vara den mest komplicerade produkten att byta. Det är därför viktigt att innan du börjar fundera på vilken fläkt du ska köpa att du undersöker vilka möjligheter du har och vad ventilationen i huset tillåter.


måndag 4 mars 2019

Utomhus vedpanna

Hela pannan är byggd för att stå utomhus, isolerad med ett tjockt lager av polyuretanisolering. Pannan har en tryckande fläkt och brinner med omvänd förbränning. Tack vare att luften blåses in på olika ställen och med varierande luftföden uppnås en mycket ren förbränning och en hög verkningsgrad. I Sverige selges det en utomhus vedpanna som jeg prisipiellt synes meget intressant. Prosjekt: ETA Vedkjele ( vedpanna ), solfangaranlegg.


Central Boiler) Selv bor jeg bare noen km.

Hur långt ska en utomhus vedpanna vara från huset? Hur-langt-ska-en-utomhus-vedpanna-v. Varje tillverkare har särskilda rekommendationer för alla sina modeller.


Att elda i kakelugn eller braskamin kan vara ett bra komplement till det ordinarie värmesystemet. Att elda i en vedpanna som huvudsaklig värmekälla kräver mycket arbete, men med modern utrustning har miljövänligheten och bekvämligheten ökat. Ekonomiskt och miljövänligt. Att värma sitt hus med ved är ett ekonomiskt . Installation av ackumulatortank till vedpanna tillsam- mans med lämplig eldningsteknik leder till att utsläppen kan minskas.


Om du lagrar ved utomhus måste den ligga luftigt och skyddad mot regn.

fredag 1 mars 2019

Mögelallergi utslag

Mögelallergi är sällsynt och kopplingen mellan husmögel och allergi är inte helt klarlagd. Det man kan säga med säkerhet är att vissa typer av mögel är mer skadliga än andra och hur vi påverkas varierar stort från person till person. De som drabbas av mögelallergi har oftast andra allergier, till exempel. Förekomst av fukt och mögel inomhus är en etablerad orsak till inomhusmiljörelaterade symtom, ibland så besvärande att den drabbade söker vård.


Det går i detta sammanhang inte att med säkerhet säga vad som är effekter av fukt respektive mögel. Fukt är en förutsättning för tillväxt av mikroorganismer i.

Mögel i hus har potential att förorsaka en mängd olika symtom och sjukdomar. Mögelexponering kan i huden upplevas allt från kittlande till stickande och svidande. Rodna utslag och svullnad är vidare effekter.


Kunskapen om antalet fall och hur möglet orsakar eksem och atopisk dermatit är inte tillräcklig . Allt fler hör av sig till oss och undrar om deras allergiska symptom kan vara mögelallergi , d. Vi brukar fråga hur besvären tar sig uttryck. Ofta berättar man om rinnsnuva, andningssvårigheter, astma, kliande ögon, irriterad hu utslag , huvudvärk, trötthet o. Vidare brukar samtalet leda .

Популярные сообщения