söndag 3 februari 2019

Varför flyter olja på vatten

Intermolekylära krafter, som förhindrar att de löser sig i varandra. Vatten är ett extremt polärt ämne, med två tydliga elektriska centra (syret negativt, vätena positiva) och har alltså ett högt dipolmoment. Lika löser lika är en viktig kemisk regel. Olika löser sig inte och om vi blandar olja.


Varför lägger sig oljan på ytan? Eftersom oljan har lägre densitet än vattnet , flyter oljan.

Kemiska och fysikaliska egenskaper hos olja. Oljor kan beskrivas på olika sätt utifrån dess kemiska och fysikaliska egenskaper t ex: - Ytspänningen beskriver oljans förmåga att hålla ihop. Värme gör att oljan lättare flyter ut. Olja , is och vatten har olika densitet, d. Vatten som fryser bildar kristaller där vattenmolekylerna befinner sig på större avstånd från varandra än i flytande vatten. Det gör att isen har lägre densitet än vatten och flyter därför på vattnet.


Tillsammans väger skålen och luften mindre än motsvarande mängd vatten. Olja har lägre densitet än vatten och flyter , medan sirap har högre densitet än vatten och sjunker. Mellan vattnets densitet och .

Detta gäller även för olika föremål, ett gem har hög densitet och . Utforska densitet med vatten , olja och sirap. Hur kommer det sig att vissa material och ämnen flyter eller sjunker. För att ta reda på vilka ämnen som kan flyta på vatten måste vi jämföra ämnenas densitet med vattnets densitet. Alla ämnen med densitet lägre än vatten flyter , medan de ämnen som har högre densitet än vatten sjunker. Men detta förklarar inte hur en järnbåt kan flyta eftersom järn har en betydligt högre densitet än vatten.


Matolja flyter på vatten eftersom den har lägre densitet än vattnet. Olja är helt enkelt lättare än vatten och flyter därför på ytan istället för att sjunka eller blandas med vattnet. Svar på allt (år sedan).


Fråga: De flesta känner till att vatten är som tyngst vid fyra grader. Men, undrar jag, varför vid just denna temperatur? Tiggy undersöker vad som flyter och vad som inte flyter när det släpps ner i vatten. Vad är det som gör att vissa saker flyter ? Beppe förklarar förenklat vad begreppen Arkimedes princip och flytkraft innebär.


Densiteten för en kropp bestämmer om kroppen flyter upp, hålls svävande eller sjunker ner då den sätts i en vätska (eller gas). En korkbit flyter upp om man sätter den under vattenytan - korkbiten har lägre densitet än vattnet. Vatten och olja separeras med hjälp av en separationstratt.


Saneringen av den olja som flöt i land på östra Gotland i förra veckan inleds på torsdagen. Läget är stabilt, men risken är stor att mer olja flyter upp på stränderna när det blir varmare i vattnet.

Hur ska man veta vad som flyter på va eller i vilket? Finns det vätskor med samma densitet, eller ett fast material med samma densitet som en vätska? Vad flyter helt enkelt på vad?


Häller du olja i ett glas med vatten kommer oljan hamna överst och vattnet underst. Det beror på att olja väger mindre än samma mängd vatten. Och olja har som exempel lägre densitet än vatten och flyter därför ovan på vattnet.


Det är samma princip i detta experiment. Skulle ni låta mätglaset stå en tid kommer ni . Häll först i oljan , sedan sirapen och sist vattnet. Ta sedan en stump stearin, en äpplebit, en potatisbit, en makaron och en skruv och lägg i. Skruven lägger sig längst ner, pastabiten och potatisbiten lägger sig ovanpå sirapen längst ner. Stearinljuset svävar på vattnet (sjunker i oljan ) medan äpplebiten flyter.


Vi arbetar med vårt vattentema och testar vad som flyter och vad som sjunker. Om ett ämne har låg täthet så flyter det och om det har hög täthet så sjunker det. Hela klassen är i full fart med att undersöka! Här undersöker vi olja , sirap och vatten.


Exprimentet visar att sirap har högst täthet, allså är tyngst och . Tjockolja som läckt ut vid en bunkring av ett fartyg utanför Skagen har under natten drivit in på svenskt vatten. Oljans kemisk sammansättning och raffinering. Egenskaper och förändringsprocesser i löskommen olja. Flyter eller sjunker oljan ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения