torsdag 21 februari 2019

Klyva ved med yxa

Det innebär också att kluven ved inte möglar eller ruttnar lika lätt, förutom att den förstås blir mycket bättre att elda med. Använd inte en vanlig yxa som kil eller som slägga. Om man hinner kan man fälla träden och klyva veden i slutet av året så att veden även får torka under vintern då luftfuktigheten är som lägst.


Gränsfors klyvyxor är som namnet anger, gjorda för att klyva ved. Yxorna har ett stort och tungt huvud som är smitt och slipat till en konkav form med relativt tunn egg.

Yxorna är gjorda för att hugga längs med träfibrerna, till skillnad mot skogsyxor som är gjorda för att kapa av träfibrerna. Klyvyxornas konkava form . Jonny klyver ved - Duration: 3:34. En stock blockas och klyvs. Vet inte om ni sett klippet tidigare, men jag fick.


Rapportera virke i vår nya virkesrapport! Det finns inga dumma frågor!

Var med och diskutera skog! Fixa tändveden utan att hugga av fingrarna. Kindling Cracker är namnet på en smart sak som enkelt fixar tändved utan yxa.


Helst med en liten slägga eller en hammare, men en annan vedbit kan också funka. Ved sågar och hugger man när den är nyligen fäll helst på våren. Då är veden lätt att klyva och kan få torka hela sommaren och hösten. Alla sorters trä går att elda med , utom impregnerat virke.


Men ju hårdare och tyngre träslag, desto mer värme får du ut. Syren och äpple ger mest, sedan i fallande skala . Ang vedhantering, anser jag att man inte ska fjanta med yxa om man ska ha större mängder än 5m^de tar en jäsikens massa ti och slit , livet är för kort för att ödslas på ved , ÄVEN om de är roligt. Ett enligt mig lättare sätt att klyva ved än att använda en vedklyv som man måste lyfta upp kubbarna till.


Hugger man lite ved till brasan använder man ju dock enhandsgreppet ofta med en liten yxa , men om man vill ha fingrarna i behåll så rekommenderar jag INTE att hålla i vedträet med den andra handen. Att elda med ved är inte bara mysigt. Det är smart också – vänligt för såväl miljön som för plånboken.


Så länge du gör på rätt sätt. Av Anna-Maria Stawreberg.

Det mest njutningsfulla sättet att klyva ved. Leveraxe är ett snabbt, lätt, säkert, ergonomiskt, ekologiskt och roligt sätt att klyva ved. Med Leveraxe får du känna den glädje som uppstår när yxans egg klyver veden.


När priset på eldningsolja skjutit i höjden har det blivit allt populärare att värma huset med ved. Ju större kraft som behövdes för att dra loss en yxa som fastnat i en vedklabb desto lägre betyg. Viktigaste delen var naturligtvis hur bra yxorna var på att klyva. En vanlig yxa är arbetskrävande och kan betraktas som en nödlösning. De speciella klyvyxor som.


Större modeller med träskaft är lite tyngre, men just tyngden gör dem egentligen extra lättjobbade. Får björkved torka ett tag blir den benhård att klyva och kräver hårt arbete. Man skall aldrig ta i hårt. Det kräver ju inte så mycket tankeförmåga att klyva ved.


Det var ett trixande och kämpande med den smala yxan, men kunde alla andra ta hand om ved så kunde väl jag också göra det. Den var tung och välbalanserad och jag frågade vad det var för typ av yxa. Huggyxan har ett relativt tungt, kilformat huvud och vanligtvis ett S-format skaft.


Den är avsedd att hållas med två händer och används till att fälla trä klyva ved och till enklare träbearbetning. Handyxan liknar huggyxan men är mindre och lättare och avsedd att användas med en hand. Snickaryxa, även kallad täljyxa, är en . Den ena av oss tycker det är mer spännande än den andra.


Sedan vi installerade vårt nya värmesystem går det åt en hel del ved hos oss (kubik) och vi har insett att vi förstör våra kroppar genom att klyva all den veden för hand. Tro mig, vi har klarat oss med yxa och motorsåg i många herrans år, men vi . Torr ved nyper till hårdare och klämmer tag om yxan. I minusgrader – gärna när det är sprängkallt – går de flesta lövträd mycket lätt att klyva.


Vresvuxet och kvistrikt träd ger mycket motstånd oavsett trädslag. Idag finns allt från fiffiga vedprocessmaskiner som både kapar och klyver i ett, till ett manuellt kapande med såg och klyvning med yxa. Kapad ved som är halvtorr är seg och trådig och kan vara mycket jobbig att klyva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения