onsdag 29 augusti 2018

Inomhus luftfuktighet

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet inomhus och rätt inomhustemperatur. Intab har dataloggers för mätning av inomhusklimat. Speciellt nybyggdda hus upplever problem med inomhusklimat på grund av för låg luftfuktighet.


Denna kombination gör att inomhusklimatet blir mycket torrt om vintern, vilket ger husets boende många olika hälsomässiga besvär. Därför finns det en stor . Nån som vet vad man bör ha för luftfuktighet inomhus.

Tycker att den verkar torr. Låg relativ fuktighet är bra så undvik att befukta inomhusluften! Fråga: Vi har torr luft i vårt hus på vintern. Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ? Svar: Jag avråder bestämt från befuktning! Det är idag konstaterat att den mesta av problematiken angående vår . Både för hög och för låg luftfuktighet inomhus kan leda till att man får problem med hälsan.


Drabbas du fortfarande av förkylningsbesvär?

Har du fortfarande svårt att andas? Eller immar fönstren i vardagsrummet ofta igen och rinner det ned kondensvatten? Senast efter den här larmsignalen måste du mäta . I december umgås vi mycket inomhus och det är därför en god idé att fundera över sitt inomhusklimat. Om luftfuktigheten inte är bra inne kan det ge stora konsekvenser. Ett fuktigt hus kan ge problem med mögel, unken doft, kvalster och röta.


Inomhus handlar det framför allt om för hög luftfuktighet som ger upphov till höga mögelhalter, men andra faktorer kan också påverka. Sällskapsdjur kan i vissa fall bidra till ökad tillförsel av mikroorganismer och förvaring av organiskt avfall inomhus kan exempelvis ge ökad exponering för både bakterier och . Luftfuktighet inomhus , rekomendationer? Off Topic: Jag tänkte åka ner till clas ohlson imorrn och köpa en hygrometer som ska vara skaplig enligt folk som kan. Det handlar om ett uthus som bara används till . Omfattande kondens på fönstrens insida vid låga utetemperaturer (-5°C eller lägre) är en indikation på hög luftfuktighet.


Problem med fukt i hus blir större om ventilationen inte är bristfällig. Torr luft är ett vanligt fenomen inomhus och besvär kan uppträda vid ni- våer under procent relativ luftfuktighet (RF). Hud och slemhinnor kan få besvär som kan leda till torra ögon, läppar, hud och slemhinnor i näsan, allergi och andningsproblem1 15.


Upplevelse av torr luft beror oftast inte på att luften är för torr. Du vistas i ditt hem en stor del av livet. Vilken temperatur bör man ha i hemmet?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus. Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet. De flesta människor vill ha mellan och grader inomhus , men behoven är olika för olika personer. Rätt temperatur i hemmet. Hög relativ fuktighet i inomhusluft orsakas ofta av att ventilationen är för dålig.


Ofrivillig ventilation pga dålig täthet leder till ökad luftomsättning och därmed lägre relativ fuktighet inomhus , men till priset av ökad energiförbrukning och dålig komfort. Ett tätt hus med riktig och kontrollerad ventilation är alltid det . En byggnad med frän lukt, fuktutfällning på väggarna eller kanske till och med synlig röta eller mögel på byggmaterialen måste åtgärdas omgående. Ett snabbt sätt att sänka luftfuktigheten inomhus är att använda sig av en avfuktare. En högre inomhus temperatur och en bra ventilation är naturligtvis också till god hjälp men . Den relativa luftfuktigheten är starkt kopplad till temperaturen.


Då luften värms sjunker den relativa fuktigheten som på vintern då den kalla utomhusluften förs inomhus och värms. Många får då problem med torra luftrör. Om temperaturen istället sjunker stiger den relativa fuktigheten som i svala källare. Relativ luftfuktighet påverkar också hastigheten för utveckling av formaldehy syror och salter från svavel och kvävedioxi och hastigheten för bildning av ozon.


Dessutom tyder det mesta på att allergener, patogener och skadliga kemikalier påverkas av den relativa luftfuktigheten inomhus. Inomhustemperaturen kan påverka ventilationens effektivitet om tilluftens temperatur är varmare än inomhustemperaturen. Om det blir för varmt eller för kallt inomhus kan bero på att ventilationen fungerar . Både växter och möbler trivs bättre i hög luftfuktighet.


För att minska besvären vid uppvärmning kan det vara smart att investera i en luftfuktare. En luftfuktare producerar ånga som . COnivå, hög rumstemperatur och hög luftfuktighet = dåligt inomhusklimat ▻ utan mekanisk ventilation med värmeåtervinning bör dörrar och fönster öppnas på vid gavel så det skapas vädring – ggr dagligen i 5-minuter – för att upprätthålla ett sunt inomhusklimat. Luften inomhus är full av kemikalier .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения