tisdag 8 maj 2018

Ventilation i småhus

Hur vet man att huset har för dålig ventilation ? De flesta småhus är idag nästan helt lufttäta eftersom de har plastfolie i både väggar och tak. Om du bor i ett hus som är tätt och välisolerat kan några tecken på att du behöver bättre ventilation vara igenimmade fönster, dålig lukt och även allergiproblem och hudirritationer. Trots att det de flesta idag vet hur viktigt det är för hälsan med ett bra inomhusklimat, är det inte alltid så lätt att veta hur man ska uppnå detta.


Här reder vi ut begreppen och ser i vilken grad de olika systemen för ventilation - mekanisk frånluftsventilation och balanserad mekanisk ventilation fungerar. En villa är som ett stort hjärta som kontinuerligt behöver nytt syre för att må bra.

En god luftväxling påverkar även din hälsa och allmänna komfort. Här får du tips om hur du kontrollerar ventilationen och åtgärdar eventuella brister. Vi människor, stora som små, tillbringar en stor del av vårt liv inomhus. Vilka typer av ventilation finns det egentligen?


Vilka för- och nackdelar har de och när ska man använda vilken? VVS-konsult Björn Lovén ger sin syn på saken. En bra ventilation tar bort lukt, matos och skadlig gas från byggnadsmaterial och förhindrar fuktrelaterat mögel och rötskador. Hälsa är den största anledningen till varför du bör träffa någon som kan luft.


Mögel är ohälsosamt både för dig och huset.

Sen har vi det här med allergi. Om du känner av pollen eller gräs om våren kan du faktiskt slippa det inomhus. Dessutom kan du samtidigt passa på att mäta dina radonhalter för att . Nyare småhus har som regel fläktstyrd ventilation. Har man från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning, så kallad FTX, så kan man få både bra inneklimat och god värmeekonomi. Nedan följer en kort beskrivning av de olika typerna av ventilationssystem.


Här kan du läsa vilka regler och system som finns, och vad du själv kan göra för att få en bra ventilation och en bra luft. Välj ventilation och minska energianvändningen. Finns möjlighet till värmeåtervinning. Fyra av fem småhus ligger idag under ventilationsnormen. Fungerande ventilation är en av flera viktiga parametrar för en förbättrad inomhusmiljö.


Vi tillbringar av vår tid inomhus och Folkhälsoinstitutet menar därför att värmeåtervinningsaggregat som gör det möjligt att öka luftomsättningen utan att öka kostnaderna är . Ventilationstypen i din bostad styr valet av ventilationslösning. Fresh hjälper dig hitta rätt! Framförallt för att du ska må bra i bostaden, men bra ventilation är också en effektiv basförsäkring mot fukt- och mögelrelaterade problem i ditt hus. God hälsa är självklart ovärderlig, och just därför bör bra ventilation vara en av grundstenarna i din bostad! Det kan tyckas vara självklart att få andas frisk luft.


Och vi i den här delen av världen, det klara och förhållandevis rena Norden, borde väl inte ha några problem med den frågan?

För värmepanna vars märkeffekt är högst kw (gäller de flesta småhus ) = gång vartannat år. Med detta kompendium hoppas vi ge dig bakgrund om . I moderna småhus är ibland fläktsystemen kombinerade med olika anordningar för värmeåtervinning. Oavsett vilken typ av ventilation man har, bör luften i ett vanligt rum bytas helt på två timmar. I kök och badrum bör luftbytet vara större, uppemot ett luftbyte i timmen. Rätt ventilation är viktigt för att få bort oönskade ämnen . I självdragssystemet finns inga fläktar, drivkraften är istället temperaturskillnader mellan ute och inne, sa kallade termiska stigkrafter.


Stigkrafterna minskar på sommarhalvåret när temperaturskillnader mellan inne och ute minskas. Om man har astma eller allergi så blir man dessutom mer känslig för luftkvaliten än andra. Det är viktigt med en bra inomhus-miljö med luftombyte eftersom de flesta vistas inomhus i större . FTX-system (med till- och frånluftsfläkt).


F-system exempelvis med frånluftsvärmepump, FVP. Självdragsventilation (ej fläktdriven ventilation ) som finns i . Mekaniskt frånluftssystem med återvinning, s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения