måndag 28 maj 2018

Bakungnar

De olika vedslagen har olika energiinnehåll och egenskaper. Syftet med eldningen och eldstadens egenskaper avgör vilken ved som är bäst för dig. Al brinner utan gnistregn och sprätter inte.


Al är därför lämpligt för öppna eldstäder. Glöden av al lyser starkt och förr användes alved i bakungnar av det skälet. Resultatet var en meter högt pipa, där det finns rökkanaler, två tackor, två bakungnar och en vädsspis.

Storarummets tacka fick sin slutliga form genom massor av olika skeden. I mellanåt använde vi smörpaket i design av form, i bland sökte vi i byn gamla handhackade stenar till tackans insida. Som ett under hittade vi . Eftermiddagssolen gjorde gatorna varma som bakungnar.


Inget regn hade kommit på många veckor och flera brunnar hade sinat utanför staden. Akvedukternas annars forsande vatten hade minskat till tunna rännilar och oroligheter kring fontäner och vattenbassänger, där medborgarna hämtade vatten, hade drastiskt ökat. Sä at älfwcn stall npwälla pad- dor, de stola upstiga, och komma in i din hus, in i bin kamar, in i ditt lä- grc, in i din säng, och in i bin tje- narcs hus, ibland Vitt folk , in uti di- na bakungnar , och uti din deg.


Och paddor stola siiga uppä big, och uppa ditt folk, och uppa alla dina tjenarc. Och HERrcn sade til Mosc: Säg til .

Om du skall ha mekanisk fläkt över vedspisen, så måste du tänka på att den inte får sitta rakt ovanför spisen, utan en meter upp och vid sidan. Detta beror på brandrisken. Wester, du skrev att er skorsten var stor vid basen och sedan smalnar av, vad beror det på? Har ni bakungnar i stocken?


På senare år har ribban höjts för vad som är en god pizza här på norra Österlen. Vedeldat och närproducerade råvaror av högsta kvalitet är minimikrav. Fridens Pizzeria, Kronovalls Vinslott och Tångdala Lönnkrog, alla serverar de utsökta delikatesser ur sina murade bakungnar , och alla ligger de bara . Undantag och övergångsbestämmelser. Dessutom kan undantag medges vid övergångsförfarandet i samband med införandet av nya sotningsfrister. Och förblifver iagh än båks välvillige.


Originalet i Eriksbergs arkiv. Dhe saker I skrifvit migh till om edra brefv hafver iagh alt bestält och beställert alt effter handen, alt som iagh kan minas. Vij hafva och funnit på een mihl härifrån på skiöna qvarnar, som gifva.


Jag tänker, ursäkta könsförfördelandet, på alla våra morsor, mormödrar och farmödrar, som tillbringade åtskilliga timmar vid bakungnar och som gav oss ynglingar högtidsstunder vid fikadags! Inte fan använde de palmolja! Bakungnar fanns i Johan Thigers lillstuga, hos Pelle Thigers innan huset brann ner och hos Johan Robertssons. De har även sysslat med tillverkning av lackeringsugnar för bilar och lastbilar och även tillverkat bakungnar för livsmedelsindustrin.


Jobbet har gett Börje chans till en hel del resor runt i Skandinavien - från Nordnorge till Helsingfors. Under 80- talet var Börje och sonen Fredrik verksamma inom radiostyrd .

De som murade bakugnar förr kunde sin sak, den som murade min bakugn var Hans Edin från Bellvik, självlärd murare. De lärde av sina föregångare, hans far hade murat bakungnar bl a före . Fotograf: Gunnar Seijbold. Peter Englund är professor vid Dramatiska institutet och medlem av Svenska akademien. Jag tror inte heller att det är temperaturen, i vedeldade bakungnar bakar de tom varmare.


Hur är det med knådningen? Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka! Så här ser bakungnarna ut i byn. Det finns inga vanliga bakungnar inne i bostäderna utan istället finns dessa bakungnar på ett antal platser ute i byn där byinnevånarna får turas om att baka sitt bröd. Bild inne i kyrkan vid torget med bland annat fina väggmålningar.


Bönderna i Norrland beredde dock vanligen barken i sina bakungnar. Både kraftig innehöll den tvåstaviga (icke avledda) formen Sauto-. Det var nämligen den form Zetterstedt brukade när han skrev om de två närmaste sjöarna vid Jukkasjärvi.


Sautojärvi och Jukkasjärvi (träsket) äro de beqwämligaste. Ugnarna saknar gallerrost och det är besvärligt att leda luft till förbrän ningsprocessen. Värmen ackumuleras i ugnens stora stenmassa. I bakungnar sker förbränningen enligt vedsatsprincipen så att man bränner 2-vedsatser, varefter glöden får brinna till slut.


I köksspisar är förbränningsförloppet i allmänhet kontinuerligt . Kdslinge, och tvenne korstenar i Sälljnge, som skulle lagas inom åtta dagar der äfter. Anders Ersson byordningsman, Anders Jansson (b), i Krjslinge bisitare, Olof. Wall (b) i Berby bisitare, Anders Andersson bysittare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения