onsdag 8 maj 2019

Mätning av fukt

Handledning för mätning av fukt i putsade regelväggar. Denna reviderade handledning grundas på erfarenheter från fältundersökningar och laborato- rieprovningar som SP har utfört under de senaste åren. Att bara mäta RF ger inte en fullständig kontroll över om det förekommer köldbryggor eller områden som är extra fuktbelastade.


Fuktmätning i virke är även viktigt för att konstatera om det under tidigare perioder varit för hög RF eller ej. Byggnads- material har nämligen oftast förmåga att absorbera fukt och strävar efter att i . Genom att mäta fukt kan du få reda på fuktsituationen i ditt hem.

Det ögat inte ser och näsan inte luktar upptäcks av en fuktmätare. Två enheter för att mäta fukt. De vanligaste enheterna att mäta fukt är fuktkvot eller relativ fuktighet.


Med den relativa fuktigheten mäts . Fuktkvoten mäts i homogena material som trä eller liknande. Vid mätning av fuktkvoten i samtliga virkesstycken i ett parti med målfuktskvoten tillåts det genomsnittliga värdet på hela partiets fuktkvot (partiets medelfuktkvot) att hamna mellan 1och för att vara godkänt. För de enskilda virkesstyckena i ett parti ska fuktkvoten hos 9procent av dessa hamna mellan 12 . Det är svårt att mäta relativ fuktig- het, RF, i betong.


Speciellt svårt är det att göra rättvisande avläsningar med hög noggrannhet på byggar- betsplatsen, i fält, där många olika faktorer påverkar resultatet.

Dessa frågor är bra att ställa sig innan man väljer fuktmätare – vilket material skall jag mäta på? Hur långt in i materialet behöver jag mäta ? Mätning av fukt i krypgrund. Hej, Jaha, såg på någon webbtidning att mögel i krypgrundar är ganska vanligt.


Eftersom jag får rätt mycket frågor om detta tänkte jag att jag skulle skriva lite om vad jag vet. Jag skriver lite vad jag tycker och hoppas andra hänger på i. Det har visat sig att problem med inomhusluft ofta beror på fukt och dålig ventilation, men det kan även finnas andra orsaker, som felaktigt byggnadsmaterial. Det bästa sättet att slippa fuktskador och mögel i huset är att förebygga att det händer.


Det är även det mest hållbara, eftersom det sparar på jordens resurser. Fukt är orsaken till de flesta problem med inomhusmiljön. Vi har lång erfarenhet av fuktmätningar i olika former.


Allt ifrån fuktindikering i våtrum vid misstänkt fuktskada till distansmätningar i betong vid avfuktning. Vi utför även loggningar och långtidsmätningar. Oavsett om det gäller mätning av fuktkvot i . Man mäter en procentsats som visar hur mycket vatten det finns per kilo trä. Om man till exempel mäter fuktkvoten till så innebär det att i varje kilo trä finns det 1gram vatten lagrat.


Att mäta fukt - göra en fuktmätning - är en försäkring för ditt hus och din hälsa. Fuktkvot är ett enkelt sätt att avgöra hur hög relativ .

En för fuktig miljö är det perfekta klimatet för mögelsvamp, röta, hussvamp med mera. Olika mögelsorter orsakar olika problem, men alla kan orsaka stora skador på ditt hus och din hälsa. Fukt kan snabbt bli ett problem i ditt hus. Vi hjälper dig med fuktmätning och fuktsanering av krypgrunder och kallvindar. Flik , Förberedelser, mätning , rapportering.


Flik , Rutin för egenkontroll av RF -givare. Flik , Rutin för borrning av mäthål. Flik , Rutin för RF-bestämning i borrhål kapacitiv givare Vaisala.


Flik , Rutin för RF-bestämning i borrhål kapacitiv givare Testo. Flik , Rutin för RF-bestämning i borrhål Vaisala HMP40S. Fördelen är att det inte förstör ytan där man mäter. Fukt och temperatur mätare från Gann, Trotec, Protimeter, Testo. Vi har ett stort utbud av fukmätare i vårt sortiment.


Modellerna av fuktmätare är anpassade till alla olika behov av mätning. Vissa modeller använder flera typer av mätprinciper i ett och samma instrument. Det finns tre typer av mätprinciper som man bör känna . Vid nästan horisontella delar av en jämviktsfuktkurva är RF ett bättre mått än fukthalt eller fuktkvot.


Vid branta delar på jämviktsfukt- kurvorna är ofta fukthalt eller fuktkvot ett bättre mått än RF. I grovporösa material är mätning av fuktinnehåll det enda rimliga sättet att mäta fukt. Det kan vara svårt att använda mätstickorna i ett material som är hårt eller som är oförstörbart för mätning av fukt.


Ett exempel är i badrum på kakelplattor där man inte vill borra hål i kaklet för att mäta fuktkvoten i regeln bakom. Då finns ett framtaget alternativ som indikerar ett värde mellan 0-9istället då . Vår leverantör genomför undersökningar av arkets torr- och fukthalt. En felaktig profil medför kvalitetsproblem och EVG kan peka ut orsakerna. DF7serien - Fuktanalysator.


DF- 7serien kombinerar den senaste lasertekniken (TDLS), en robust mätcell och en sann baslinjereferens för mycket noggrann fuktmätning. Växla mellan olika bakgrundsgaser. Model: DF-7(fukt i HCl).


Mäter fukt i ppb och ppm-områdena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения