tisdag 7 maj 2019

Elda med ved

Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till procent och bidra till att luften blir bättre där du bor. Hur eldar man i en vedpanna på bästa sätt? Här hittar du tips när du ska elda med ved och hur du eldar effektiv i vedpannan.


Torr ved och modern utrustning – det är idealförhållanden för vedeldning. Att elda fel kan skada omgivningen, och snart blir reglerna hårdare.

Som GP skrev om i början av januari är det hälsofarligt att elda med ved. Nu finns en studie som bekräftar detta i siffror. Pernilla Gustafson, doktorand vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, försvarar i april en avhandling om cancerframkallande ämnen i vedrök.


Låt alltid veden ligga inomhus minst ett dygn innan den eldas. Kall ved ger dåligt värmeutbyte. Se till att brasan får tillräckligt med syre. Det är skillnad på ved och ved.

Ren ved är ljus till färgen. Torr ved brinner rent och med hög tempe- ratur. Elda enbart med torr och ren ved.


Högt fuktinnehåll i veden sänker lågans temperatur och ökar ut- släppen, eftersom emissionerna blir låga först vid en temperatur på. Eftersom torr ved har högre . Därför är ek, ask, bok och björk bra träd att elda med medan al, pil och sälg knappast är värda besväret att använda som ved. Vid valet av ved - om man nu ska hugga det här själv - bör man också ta hänsyn till hur fibrerna går. Raka fibrer är lätta att klyva - alla de ovanstående trädsorterna har det - medan t. Tips för vedeldaren - frågor och svar.


Några enkla tips gör det enklare för dig att elda , effektivt, säkert och miljövänligt. Gammal erfarenhet säger att ved ska fällas på vintern, . Enligt plan och bygglagen (PBL) ska du göra en anmälan till kommunen när du ska installera eller ändra en befintlig eldstad eller rökkanal. Fortfarande är ved en viktig värmekälla men i dag dominerar olja och direktverkande el stort i våra småhus.


Vedeldning har i alla tider varit ett naturligt inslag i svenska hem. Omkring procent av villaägarna har olje- eller eluppvärmda bostäder. Men vedeldare finns fortfarande.

Trä är en förnybar energikälla och ett utmärkt bränsle. Det ger inga svavelutsläpp och bidrar inte till växthuseffekten. Du som eldar med ved eller andra trädbränslen som pellets och flis (biobränslen) använder ett förnyelsebart, miljövänligt energislag. Men elda rätt så att det inte orsakar problem för omgivningen.


Att elda biobränslen är koldioxidneutralt, vilket innebär att den koldioxid som frigörs vid förbränning binds upp i nästa generation. Lönn - Lönn är ett mycket mångsidigt träslag. Omtyckt vid möbeltillverkning men mindre använt vid vedeldning. Björk - Björk används ofta i den öppna spisen, eftersom det inte slår så mycket gnistor ( torr ved ). Björken är ett vackert träslag och brinner med vackra, blåaktiga flammor. Börja elda med ved och spara stora pengar till hushållet.


Läs på om vilken ved som är bäst, vilka redskap du behöver för vedkapning och om hur du eldar säkert. När ved brinner bildas sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Dessa föroreningar kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer. Du eldar rätt om röken är nästan osynlig vid varmt väder.


Om röken är svart eller gul tyder det på dålig förbränning eller fel bränsle. Kontrollera röken så att den inte slår ner på grannarnas hus. Läs mer om att elda med ved.


Genom att använda en bra kamin eller vedspis blir det enklare att elda med mindre utsläpp. En effektivare kamin eller panna ger mer värme och mindre utsläpp. I Relaterad information finns en länk till Naturvårdsverkets webbplats där du kan läsa mer om hur du kan elda med ved i kamin, spis och ugn på . I Huddinge gäller det som kallas trivseleldning när du eldar med ve till exempel i din eldstad eller kakelugn.


Det innebär eldning upp till fyra timmar per tillfälle och högst två gånger per vecka. De här begränsningarna baserar vi på domar som avgjorts i mark- och miljööverdomstolen. Begränsningarna för att elda med ved. Elden kan vara en praktisk och ständig följeslagare till oss människor, men den är ju så mycket mer.


Elden når in i vårt innersta, som orden från en levnadsklok och kärleksfull släkting. I sin entusiastiskt och initierat skrivna handbok om vedeldning som livsstil, lyckas Vincent Thurkettle förena det praktiska med fascinerande . Stänger man drag luckan när det brinner i huvud facket eller håller man båda öppna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения