måndag 8 april 2019

Luftfuktighet inomhus

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet inomhus och rätt inomhustemperatur. Intab har dataloggers för mätning av inomhusklimat. Speciellt nybyggdda hus upplever problem med inomhusklimat på grund av för låg luftfuktighet.


Denna kombination gör att inomhusklimatet blir mycket torrt om vintern, vilket ger husets boende många olika hälsomässiga besvär. Därför finns det en stor .

Rätt luftfuktighet inomhus är viktigt för både din och ditt hus välbefinnande. Luftfuktighet inomhus är något som många av besökarna på Byggahus. Vi bad därför Annika Ekstrand-Tobin, doktor i byggnadsfysik på RISE och tidigare skadeutredare att reda ut viktiga frågor om luftfuktighet inomhus. Den relativa luftfuktigheten kan ibland vara en orsak till att det uppstår mögel och dålig lukt i huset. Här undersöker vi närmare vad luftfuktighet innebär och hur du som husägare kan hantera det.


Välkommen att kommentera den här guiden! Vad är normal luftfuktighet inomhus ? Låg relativ fuktighet är bra så undvik att befukta inomhusluften!

Fråga: Vi har torr luft i vårt hus på vintern. Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ? Svar: Jag avråder bestämt från befuktning! Det är idag konstaterat att den mesta av problematiken angående vår . Både för hög och för låg luftfuktighet inomhus kan leda till att man får problem med hälsan. Drabbas du fortfarande av förkylningsbesvär?


Har du fortfarande svårt att andas? Eller immar fönstren i vardagsrummet ofta igen och rinner det ned kondensvatten? Senast efter den här larmsignalen måste du mäta . Inomhus handlar det framför allt om för hög luftfuktighet som ger upphov till höga mögelhalter, men andra faktorer kan också påverka.


Sällskapsdjur kan i vissa fall bidra till ökad tillförsel av mikroorganismer och förvaring av organiskt avfall inomhus kan exempelvis ge ökad exponering för både bakterier och . Off Topic: Jag tänkte åka ner till clas ohlson imorrn och köpa en hygrometer som ska vara skaplig enligt folk som kan. Det handlar om ett uthus som bara används till . I december umgås vi mycket inomhus och det är därför en god idé att fundera över sitt inomhusklimat. Det finns en hel del saker som kan.


Vi ger tio tips på hur du kan må bra inomhus i jul.

Omfattande kondens på fönstrens insida vid låga utetemperaturer (-5°C eller lägre) är en indikation på hög luftfuktighet. Problem med fukt i hus blir större om ventilationen inte är bristfällig. Både växter och möbler trivs bättre i hög luftfuktighet. Luften inomhus blir automatiskt torrare vid uppvärmning, oavsett om du använder dig av värmepump, element eller kamin. För att minska besvären vid uppvärmning kan det vara smart att investera i en luftfuktare.


En luftfuktare producerar ånga som . Du vistas i ditt hem en stor del av livet. Vilken temperatur bör man ha i hemmet? Folkhälsomyndigheten rekommenderar – 24°C inomhus.


Temperaturen bör inte vara under 18°C i luften och under 16°C på golvet. Om temperaturen inte ligger inom värdena är det en indikation på att ytterligare utredning av temperaturen behövs. Inomhustemperaturen kan påverka ventilationens effektivitet om tilluftens temperatur är varmare än inomhustemperaturen.


Om det blir för varmt eller för kallt inomhus kan bero på att ventilationen fungerar . Detta förhållande tycks vara oberoende av om man befinner sig inomhus eller utomhus. Redan vid en luftfuktighet på mellan – börjar det att orsaka problem, så som mögel, svampangrepp och rost. En högre inomhus temperatur och en bra ventilation är naturligtvis också till god hjälp men för de utrymmen som redan drabbats är en avfuktare en klart mycket mer ekonomisk lösning. Relativ luftfuktighet påverkar också hastigheten för utveckling av formaldehy syror och salter från svavel och kvävedioxi och hastigheten för bildning av ozon.


Dessutom tyder det mesta på att allergener, patogener och skadliga kemikalier påverkas av den relativa luftfuktigheten inomhus. Jag köpte en billig väderstation häromdagen, ganska rolig leksak faktiskt. Kollade runt lite på nätet och det verkar som att det är ganska så torr luft. Det är också svårt att bedöma effekten på besvärsupplevelse och hälsotillstånd.


I kontorslokaler med lufttemperaturer vintertid på ca °C visar erfarenheterna att man i regel accepterar en låg fukthalt. Hög luftfuktighet inomhus kan vara ett hälsoproblem då risken för .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения