torsdag 4 april 2019

Allergi heltäckningsmatta

En heltäckningsmatta kräver en mycket noggrann skötsel och städning för att alls komma ifråga. Just städning är en post som enbart tycks ses som en kostnad i varje budget och ofta tilldelas otillräckliga resurser. Dåligt skötta heltäcknings- mattor medför . Och i linje med den nya ”mystrenden” när våra hem ska bli mer ombonade så har allt fler börjat snegla på heltäckningsmattor.


Det blir ju faktiskt en väldigt hotell- lyxig känsla, inte minst i sovrummet då.

För allergiker behöver det inte heller bara vara dåliga nyheter, eftersom mattan binder dammet bättre så . Ja det var svårt att sätta rubrik på denna tråd :-D Jag är så sugen på att lägga in heltäckningsmatta. Heltäckningsmatta i barnrum? För närvarande diskuteras det på min arbetsplats att lägga in heltäckningsmattor , för det är bra bl a för allergiker då de binder damm, minskar ljudnivå mm.


Förut har detta ansetts tabu av medicinsk expertis, hur ser ni på det nu? Den gamla regeln med att . Om du har allergi är det viktigt att miljön inomhus är så lättstädad och samlar så lite damm som möjligt.

Folkhälsomyndigheten har nyligen tagit fram ett allmänt råd om städning i skolor, förskolor och fritidshem där myndigheten rekommenderar att heltäckande mattor bör undvikas i dessa miljöer. Vilken heltäckningsmatta ska man välja? Här hittar du bra tips om textilmattor och olika typer av heltäckningsmattor samt värt att veta inför valet när du lägga en heltäckningsmatta på ditt golv. Detta gör att rum med heltäckningsmatta är bättre för att motverka allergier framkallade av damm.


När man väljer att göra jobbet själv kan man förstås också använda färger och mönster som passar precis till den stil som man har i rummet. Denna T-info beskriver kortfattat problemet om samband mellan allergi och heltäckningsmattor. Resultatet finns sist i källförteckningen. Siffror inom parentes i texten syftar . Där pratar Martin Timell om att heltäckningsmattor kan vara bra för allergiker (minuter in i programmet).


Fel, menar Astma- och Allergiförbundet som avråder från att lägga in heltäckande mattor. Marie-Louise Luther, ombudsman innemiljö och tillgänglighet på Astma- och Allergiförbundet skriver på . De ultrafina partiklarna i inomhusluft kan vara förklaringen till att barn i hus med PVC-mattor löper större risk för allergier än andra. Kemikalier från mattan kan fästa på partiklarna som sedan dras ned i lungorna.


Det är i många fall bättre med en heltäckningsmatta än med övriga golv om du har astma eller någon form av allergi där damm påverkar. Det är inte själva heltäckningsmattan som orsakar allergier utan det damm och den smuts som fastnar i den.

Dessutom finns det tusentals olika varianter att välja på! Därför gäller det att du sköter en heltäckningsmatta noga. Dammsug minst en gång i veckan, ta bort fläckar omgående och tvätta mattan en eller två gånger per år. För bästa resultat bör du kontakta . Socialstyrelsen har gått ut med att heltäckningsmattor är förenade med hälsorisker för allergiker och astmatiker baserat, på samma studier som Astma- och Allergiförbundet hänvisar till.


Därtill tillkommer okunskapen som råder kring syntetiska material och tillsatsers påverkan på hälsan, vilka ofta finns i . En nyinlagd heltäckningsmatta kan i början ha en viss dammsamlande effekt men med tiden blir mattan en allt större reservoar för allergiframkallande ämnen. Däremot finns det forskning och erfarenhet som visar att elever med astma och allergi har mer besvär om de vistas i klassrum med höga halter . Jag själv skulle aldrig välja heltäckningsmatta. Det kan vara fint och så men min man hade heltäckningsmatta i hela sin lägenhet han hade när vi träffades och det var bara så äckligt tyckte jag. Spillde man något kunde man ju inte torka upp det ordentligt.


Sen tänker jag barn och kräksjuka. Förutom att en heltäckningsmatta i barnrummet är skön att gå på så har mattan en ljuddämpande effekt. Många är också oroliga för att en heltäckningsmatta ska framkalla allergier. Med dagens mattor finns det ingen sådan risk, snarare tvärt om.


Under laminat golvet finns rester av riven helteckningsmatta som liknar skumgummi. Vi har ju också hundar av rasen Bichon Frise. Innan torkade jag rätt så ofta tvätt på tvättställ . Kan de vara nackdel för deras allergi ? Värt att veta om heltäckningsmattor. Kvaliteten skiftar mycket på olika ullmattor, men de luddar allti och kan därför vara olämpliga för allergiker. Ett hampaliknande naturmaterial.


Riskerar att krympa när man tvättar . Snabbfakta om heltäckningsmattor. Många har insett hur bekvämt och praktist det är med en heltäckningsmatta. Passar ypperligt i barnrum och sovrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения