tisdag 30 april 2019

Ta bort mögel i källare

Jag hade nog försökt stänga av den angripna delen så att luften inte vandrar ut i resten av källaren , tvättat bort det mögel som finns och satt in en avfuktare för att få ner luftfuktigheten, med fördel en modell som har avrinning via slang till ett avlopp så du slipper springa och tömma behållaren hela tiden. Mögel i källare -behövs sanering? Här hittar du bra tips om du får problem med fukt i källaren med mögel , mögelsvamp och murröta på källarväggen.


Du kan öka värmen i källaren genom att helt eller delvis ta bort isoleringen på värmerören som leder upp till bostaden. Ett billigare alternativ är att sätta in ett värme element. Men mögelsporer kan även leta sig in i huset om det vill sig illa.

För att ta bort möglet ur källaren krävs ofta en mögelsanering, men det löser bara problemet temporärt. Hej Jag och sambon har hittat drömhuset. En anledning till att det är drömhuset är att den säljs väldigt billigt och är därför ett renoveringsobjekt.


Vi vill fixa allt själva. Det som vi är mest osäkra på om det går att fixa är källaren. Källaren är fuktig och det är kondens där nere, det sitter mögel utmed väggarna . Hjälp, det möglar i jordkällaren.


Vad gör man åt mikrobiell lukt i källaren ? Här hittar du knep och metoder för att få bort mögel , samt råd på vem du bör kontakta för mögelsanering.

måndag 29 april 2019

Välja varmvattenberedare

Varmvatten för dusch, bad och till köket är en självklarhet. Men det är också en bekvämlighet som drar mycket energi. Som ett led i att minska energiförbrukningen, och samtidigt behålla bekvämligheten i huset gäller det att välja rätt varmvattenberedare. För olika vattenkvaliteter.


En av nyckelfaktorerna när du ska välja varmvattenberedare är vattenkvaliteten där du bor.

Eftersom vattenkvaliteten varierar avsevärt mellan olika områden erbjuder vi varmvattenberedare med olika korrosionsbeständiga material: koppar , emalj . För att kunna få varmvatten till hela hushållet måste du välja en varmvattenberedare som kan skapa rätt antal liter varmvatten efter ert behov. Principen är att beräkna antalet personer som duschar eller badar i badkar under den tid det tar för varmvattenberedaren att värma upp full mängd varmvatten igen. Vilken storlek ska jag välja och hur ska jag tänka i valet av beredare? Svaret avgörs av hur mycket varmvatten du behöver!


Behöver akut byta beredare nu innan jul. Vi är ett hushåll med vuxna och barn.

Vi har idag en 300liters. Har aldrig upplevt att den tagit slut. Ny varmvattenberedare , helt vilse.

Ventilation sommarstuga

Jag har några frågor jag hoppas få svar på här, det är så att vi köpt ett nybyggt fritidshus på 80kvm som saknar ventilation , kör man. Sommarstuga är oftare beboelig under hela året. Ett fritidshus har samma ventilationsbehov som vilket annat bostadshus som helst: orenheter och fuktighet som härrör från boende och konstruktioner ska ledas ut. Utbyggna tätning eller omändring av ett fritidshus till åretruntboende kräver ofta även . Fukt kan regleras med värme och ventilation.


Här skall vi presentera de bästa ventilationstipsen.

Ventilation är konsten att vädra en byggnad lagom mycket. Det blir mycket fukt i ett hus som överges över vintern - till exempel i en sommarstuga. Till skillnad från sommarstugans bostadsdel kan man inte åtgärda fuktproblemen genom ökad ventilation , vilket istället förvärrar problem- atiken avsevärt. I krypgrund under sommarstuga passar sorptionsavfuktare bra eftersom denna typen av avfuktare har betydligt bättre förmåga att avfukta under kallare förhållanden än . Huset blir då köldbrygga varpå fukt i omgivningsluften kondenserar och blöter upp material som kan absorbera eller binda vätska. Det kan ske inomhus i kallställd sommarstuga där man har öppna ventiler mot uteluften eller system för ventilation igång.


fredag 26 april 2019

Badrumsventilation genom yttervägg

PAX-fläkt genom yttervägg , nja. Den låter mycket och startar min efter ljuset tänts, vilket stör mycket både i form av drag och buller vid längre toalettbesök. Enligt PAX går det inte att få fläkten att starta enbart när . Vi har precis låtit renovera vår villa och i renoveringen ingick det att ny ventilation skulle installeras i badrummen. Vi slutbesiktning av renoveringen underkänner besiktningsmannen ventilationen med .

En frånluftskanal genom yttervägg i t. För att hindra kallraset i denna frånluftskanal, monteras en PAX fläkt som skapar ett ständigt grundventilationsflöde ut ur rummet. Alternativt kan PAX fläkt med mekaniskt kallrasspjäll monteras, vilket innebär att ventilations . Det här försöker man motverka genom att ha en bra dränering på tomten - som leder bort det mesta av vattnet. Vad har du för badrumsventilation ? Med fungerande fasadventiler behöver inte till-luften gå genom fönster och dörrar.


En bra ventilation tar bort lukt, matos och skadlig gas från byggnadsmaterial och förhindrar fuktrelaterat mögel och rötskador.

Genom att montera Pax fläktar i våtutrymmen och Pax tilluftsventiler i husets torra utrymmen, så grundläggs en luftomsättning som förebygger, och ofta förhindrar uppkomsten av problem som fuktskador, dålig lukt, allergier, trötthet och mögel.

torsdag 25 april 2019

Mäta fukt i lägenhet

Fuktmätning gällande fuktkvot. Hygrometern ovan är bra men kan inte fuktmäta själva byggnadsmaterialet såsom syll, reglar, råspont, blindbotten o. För att kunna fuktmäta byggnadsmaterial måste man ha en s. Att bara mäta RF ger inte en fullständig kontroll över om . Genom att mäta fukt kan du få reda på fuktsituationen i ditt hem. Det ögat inte ser och näsan inte luktar upptäcks av en fuktmätare.

Om du misstänker att du har mögel i lägenheten är det viktigt att åtgärda det direkt. Börja med att själv försöka få bort möglet. Om det inte går så är det viktigt att du kontaktar din hyresvärd för att få det åtgärdat. Misstänker du mögel i din lägenhet är . Gav skadebesiktningen inte besked om varför det uppstått en vattenskada?


Eller gick det inte att avgränsa skadan? Då behövs en noggrannare mätning av fukten. Låt oss göra en fuktmätning på din fukt - eller vattenskada.


Det har visat sig att problem med inomhusluft ofta beror på fukt och dålig ventilation, men det kan även finnas andra orsaker, som felaktigt byggnadsmaterial.

Det bästa sättet att slippa fuktskador och mögel i huset är att förebygga att det händer.

onsdag 24 april 2019

Värme till hus

Här kan du enkelt jämföra alternativen till ditt hus. Det lönar sig att ta det lugnt och att noga jämföra de olika alternativ som finns när det är dags att välja värmesystem för ditt boende. Politiska beslut kommer med största sannolikhet också framöver att styra vad som lönar sig.


Din värme - och varmvattenförbrukning påverkar . Värmepumpar är den vanligaste värmekällan i våra småhus.

De hämtar värme som finns i ventilationsluft, uteluft, mark eller berg. Oftast värme som på olika vägar kommer från solen. Finessen med värmepumpen är att den höjer temperaturen på lågvärdig värme , så att den blir användbar för värme. Solfångare eller vindkraft.


Nyfiken på att testa något annat än el för att värma ditt hus. Vi listar tio olika alternativ – hur de fungerar och ungefärlig kostnad. Så fungerar det: Bergvärme tar tillvara på solens energi som finns lagrad i berggrunden.


Man borrar ett hål i marken och tar på så sätt upp den lagrade energin.

Om du behöver hjälp med att veta hur husets energianvändning till värme och varmvatten kan uppskattas kan du kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare.

tisdag 23 april 2019

Ventilation gamla hus

Tänkte höra med er gamla ventilationsrävar vad ni har för åsikter och ideér om hur man bäst ventilerar ett gammalt hus som renoverats upp så det. Framför allt gäller det en hel del äldre hus. När det gäller riktigt gamla hus beror problemet med bristfällig ventilation på att tanken från början var att husen ändå inte var helt täta. Med renoveringar har dock ofta isolering och tätning kommit till och då behövs mer . Ladugården, Biskops Arnö.


Pelle Svanslös Hus , Uppsala.

Thielska galleriet, Stockholm. Ambitionen har varit att underhålla det gamla ventilations. Flyttar en barnfamilj in i ett hus som har en perfekt ventilation för ett äldre par kan den nya konstellationen av människor göra att husets ventilationssystem blir underdimensionerat. De är fler som delar på samma luft och de duschar kanske mer.


För att ta reda på hur det står till . I väldigt välisolerade hus dimensioneras ventilationen efter de ventilationskrav som finns. En braskamin utöver detta kan innebära att det kan bli jättesvårt att få igång brasan på grund av otillräckligt tillufttillförsel. Principen för ventilation är ungefär densamma vad gäller krypgrunder och vind.

Mäta luftföroreningar

Mobilappar som hjälper till att mäta luftföroreningar och buller i din närmiljö utvecklas nu av forskare i EU. Luftföroreningar detekteras med en luftkvalitetskontroll. Har du en bra inandningsluft?


Luften inomhus är en funktion av. Det finns ett rikligt urval av .

Tillsammans med startupföretaget Aclima. TZOA håller koll på luftföroreningar. I verkstaden servas och repareras mätutrustning, vilket har gett en god kunskap om instrument och kringutrustning. SLB-analys kan snabbt åtgärda fel som kan uppstå under daglig drift. Mätningar av olika slag är ofta ett viktigt underlag för riskbedömningar.


De kan också ge ett bra underlag för att välja åtgärder som ger bäst effekt. Vi använder olika typer av mätningar för att kartlägga arbetsmiljön.

En stor del av mätningarna handlar om luftföroreningar. Med hjälp av olika instrument kan . I dagsläget har vi övergått från att faktiskt mäta luftföroreningar till att istället . Stockholms stad ska mäta ämnen i luften från vedeldning i villaområden i Stockholm. Med ett nytt projekt vill man få svar på hur eldningen påverkar luften och se om den behöver begränsas.

måndag 22 april 2019

Sjövärme

För att kunna ta tillvara sjövärme lägger man ner en så kallad kollektorslang på sjöbotten. Tekniken fungerar i stort sett på samma sätt som jordvärme, där man istället gräver ned kollektorslangen i marken. Kollektorslangen i en sjövärmeanläggning hålls på plats med hjälp av tyngder. Hur lång slinga som behövs avgörs av . När du ska installera sjövärme är det din återförsäljare som har totalansvaret.


Arbetet brukar klaras av rätt snabbt, ofta på några dagar.

Normalt behöver värmen bara vara avstängd ett par timmar. För dig som kund ska det vara en enkel procedur att installera sjövärmepump. Detsamma gäller för bergvärme och jordvärme . Din lokala installatör kan inte bara sjövärme , de kan även dina lokala förutsättningar.


Här kan du hitta din närmaste Thermia-expert. Kampanj - Köp bergvärmepump nu - 55-tums Smart-TV ingår! Om du bor nära en sjö kan det här vara ett bra alternativ.


Tekniken påminner mycket om bergvärme, men istället för att borra ett djupt hål i marken läggs rör ned på sjöbotten.

På samma sätt som solenergi lagras i berg och jord lagras den också på sjöbotten.

fredag 19 april 2019

Bästa vedspisen

Norrahammar hade en no 1fans på slutet talet. Fick fatt i en sådan på blocket. Har en värmeplatta med olika ringar. Den fungerar utmärkt men ack vad ved den rackaren tuggar i sej.


Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning? Vespis eller kakelugn, vad är bäst ?

Trots detta var många skeptiska till nymodigheten eftersom alla kastruller, kittlar och grytor behövde bytas ut så på vissa håll tvingades folk skaffa vedspisar för att spara på skogen. Här är hans bästa råd för en väl fungerande vedspis: 1. Elda inte för hårt så skonar du spisens utbytbara slitdelar. Stäng luckan när du fått fyr. Först när det är en blandning mellan glöd och lågor är det dags att lägga in mer ved för att få en jämn, fin temperatur.


Då blir det en go ren förbränning som tar . En gammal vedspis är en räddare i nöden om man bor på landet. Har du bara ved hemma så håller du värmen och kan laga mat och baka även utan ström. Vårda vedspisen rätt så har du en trygg, mysig värmekälla i många år framöver.

Här får du vedspisexperten Fredrik Lindströms goda råd för en välfungerande vedspis.

torsdag 18 april 2019

Miljögodkända vedpannor

Sju av nio testade vedpannor för småhus har en verkningsgrad på procent eller bättre när de kopplas till ackumulatortank. Som mest skiljer det procent i effektivitet. Energimyndigheten har testat nio vedpannor för småhus på den svenska marknaden.


I testet har vi mätt upp vedpannornas effektivitet, . När man köper en panna ska man kontrollera att den är miljögodkänd. Då uppfyller den Boverkets regler om utsläpp.

En miljögodkänd panna har fått sitt godkännande från Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) eller är godkända enligt europastandarden EN 303-5. En del vedpannor har även Svanens . Detta kan i praktiken innebära att kommunen har en eldningspolicy som säger att eldning av ved inte får ske i ej miljögodkänd panna eller vedpanna utan ackumulatortank i ett visst område eller under en viss tid av sommaren, eller att eldning bara får ske med torra bränslen, god lufttillförsel och hög temperatur, vilket i . KOMPLETT PROGRAM AV MILJÖGODKÄNDA VEDPANNOR. Försprång genom kvalitet. Effektiv pyrolysförgasning ger hög verkningsgrad och liten miljöpåverkan.


Halverad vedförbrukning och lägre . Skodabilarna, Zetortraktorerna och Brnojaktvapen, finns över hela världen. Låt oss nu presentera ytterligare en produkt från Tjeckien: DAKON miljögodkända gjutjärnspannor.

onsdag 17 april 2019

Ventilera garage

Jag har byggt ett garage , full isolerat hela garaget med isolering i snedytorna i taket. Gjuten platta med stuvutrymmen under plattan… Garaget ligger på. Ventilera tak i garage - sammanhängande byggnad. Automaten till och ventilera drivhuset - Garage Sverige AB,rh:garagesverige.


Ibland vill man väl verkligen ventilera , speciellt i ett garage om du ska vistas i det, för din egen hälsas skull menar jag?

Avfuktare låter bra men inte att inte ha någon ventilation, med tanke på avgaser, bensinångor, lösningsmedel, slip- och bromsdamm, och ångor från allt annat man använder och förvarar i . Det blir mycket billigare i längden än att ventilera bort dyr uppvärmd luft. Luftavfuktaren kan du ha hygrostatstyrd så att den bara går när det behövs. Förr så räckte det med några ventiler längst ner på portarna för ett villa garage men det är några år sedan som jag höll på med ventilation. Expertens tips för ett garage utan fukt.


Under vintern är risken för fukt i garaget större än annars. Ett fuktigt garage kan orsaka skador på bilen och ge upphov till svamp och mögel.

Därför är det viktigt att hålla garaget så torrt som möjligt.

Låg luftfuktighet

Speciellt nybyggdda hus upplever problem med inomhusklimat på grund av för låg luftfuktighet. Denna kombination gör att inomhusklimatet blir mycket torrt om vintern, vilket ger husets boende många olika hälsomässiga besvär. Därför finns det en stor . Kännedomen om effekterna av för dåligt inomhusklimat är för låg inom företag och institutioner. Jeanet Berg, Health Consultant, sätter upp inomhusklimat på dagordningen för att minska sjukfrånvaron och skapa optimalt inomhusklimat.


Bilden visar sambandet mellan relativ luftfuktighet och hälsa.

Torr luft i kontorsmiljöer ger ökad sjukfrånvaro. Kontorsmiljöer som är utrustade med klimatanläggning på sommaren och som värms upp på vintern har en låg luftfuktighet utan korrekt befuktning. Om medarbetarna utsätts för torr luft under en längre tid påverkar det deras hälsa, ökar sjukfrånvaron och ger lägre produktivitet.


Låg relativ fuktighet är bra så undvik att befukta inomhusluften! Fråga: Vi har torr luft i vårt hus på vintern. Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus?


Svar: Jag avråder bestämt från befuktning! Det är idag konstaterat att den mesta av problematiken angående vår .

måndag 15 april 2019

Bästa kompressorn

Im privaten sowie im professionellen Bereich erfreuen sich mit Luftdruck betriebene Werkzeuge großer Beliebtheit. In der Garage und im Hobbykeller kann man sich mit einem passenden Gerät die Arbeit erleichtern. Das Herzstück solcher Geräte ist der Kompressor , mit dem der nötige Luftdruck erzielt wird. Ska du bara pumpa upp fotbollar och kolla däcktryck, eller behöver du en kompressor som klarar mer än så?


Läs våra tips för hur du väljer kompressor. Tryckluftsverktyg är både effektiva och lättanvända, och så kostar de inte så mycket.

Vi har valt ut ett antal modeller med liters tank för att testa hur bra de fungerar i verkstaden. Dags för kompressorer som tål trycket. Undrar nu helt enkelt denna kunniga skara vart jag ska styra plånboken: W. Riktigt bra allround- kompressor ? Bästa gratis kompressorn ? Weitere Ergebnisse von forum.


Guide: Välj kompressorn som passar dig bäst - Bolist - Expressen kampanj. En kompressor har fler användningsområden än vad man kanske tror. Vilken variant väljer du?

Här är tre schyssta alternativ ute på marknaden just nu.

fredag 12 april 2019

Arbetserfarenhet cv

Ett grundläggande tips är att ditt CV ska vara lättöverskådligt och snabbt ge en bild av dig och dina kvalifikationer. Dela upp ditt CV i tydliga rubriker som arbetslivserfarenhet och utbildning och se till att allt är uppställt i kronologisk ordning med dina senaste erfarenheter först. Längden på ditt CV är inte avgörande så länge . Nyckelorden kan vara sådant som ”Java”, ”projektledning”, ”japanska”. Ett CV bör bestå av: Kontaktuppgifter: Namn, telefonnummer, adress, mejladress.


Professionella ambitioner: Vilka kunskaper vill du utveckla och vad har du för långsiktiga mål i arbetslivet?

Arbetslivserfarenhet : Sammanställning av dina . Hur skriver man ett CV som kan tilltala en arbetsgivare om man inte har flera års arbetslivserfarenhet ? Den här mallen visar hur man kan skriva ett CV utan erfarenhet eller CV för ungdom. Mallen ger bland annat tips på hur man kan använda andra sorters erfarenheter. Det kan gälla förtroendeuppdrag och . Tips att tänka på när du skriver ett cv. I ditt cv ska du beskriva dina erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som du vill lyfta fram.


Har du mindre arbetslivserfarenhet kan du i stället ge exempel på saker du gjort som visar på din samarbetsförmåga, effektivitet eller andra egenskaper du vill lyfta fram.

Golvvärme trägolv problem

Kombinationen är dock inte helt lätt att förena. Då trä är ett levande material som expanderar och rör sig utefter temperatur och fuktighetsnivå i luften, kan golvvärmen, om den inte är rätt planerad och installera ställa till med problem. Golvbranschen, GBR har tagit fram en handbok som behandlar vad man bör tänka på vid installation av trägolv på golvvärme. Handboken innehåller allmän information om trä som golvmaterial, fukt samt detaljerade konstruktionsritningar för olika typer av golvkonstruktioner med trägolv på golvvärme.


Det går utmärkt att ha golvvärme under trägolv.

Vi har vattenburen golvvärme under golv i kök, matrum och ett vardagsrum. Massivt trägolv på gjuten platta med golvvärme ? Med golvvärme under tiljorna - Viivilla. Vi undrade om vi förlorade värme-effekt när vi la trägolv över golvvärme - slingorna, säger Björn.


Men en erfaren byggledare sa att det inte skulle vara något problem. Det tog lång tid att trimma in värmesystemet, fortsätter han. Fast när vi väl fått ordning på det hela fungerade det mycket bra.

Det är skönt med varma golv och därför väljer många golvvärme av komfortskäl.

torsdag 11 april 2019

Vind ventilation

Effekten av begränsad ventilation på provvind. I några projekt med provvindar som ut- fördes på SP för cirka tio år sedan visade det sig att det i en oventilerad vind blir torrare och att den relativa fuktigheten,. RF, blir betydligt jämnare under perioder med kraftiga växlingar i uteklimatet.


En förutsättning är att det inte tillförs fukt . Vi besvarar här frågor som inkommit gällande ventilation av vind.

Vi har på inrådan från ett större saneringsföretag installerat till- och frånluftssystem i vårt hus efter att det konstaterats mikrobiell aktivitet på vår vind. Kan ni hjälpa oss med att svara på varför? Somliga företag inom saneringsbranschen har . Ett mycket vanligt problem är för mycket ventilation. Genom uteluftsventilationen blåser fuktig luft in på vind där byggnadsmaterialet absorberar fukten.


Uppnås rätt fuktkvot och temperatur i materialet under en viss bestämd tid är mögel och rötangrepp då oundvikligt. Risk finns även att det under vintern blåser in snö genom . Genom reglerad ventilation blir fuktskadade vindar ett minne blott.

En vind full av mögel kan vara nog så avskräckande, inte minst för den som ska köpa nytt hus, men kan även sänka värdet på huset rejält.

onsdag 10 april 2019

Öppen eld inomhus

Eftersom den varken har en skorsten eller riktig eld slipper du både rök och sot som annars kan smutsa ner möbler, golv och tak inomhus. Däremot får du, precis som med en riktig. I eldstaden förbränns bioetanolen och skapar lågor som ser ut som en öppen eld.


En timmes eldning kräver upp till en . PPEN SPIS ELKAMIN FÖR HÖRN VIT. Elegant eldstad för hörnet!

Elektrisk öppen spis med två värmelägen som du placerar i ett av hemmets hörn. This DVD is Available at Amazon. Att få fyr i elden kan ibland vara svårt. De som har campat med andra vet att det finns många sätt att få fyr i en eld. Här får du ett säkert sätt som gör upptändningen enkel.


Metoden är dessutom miljövänlig. Det krävs inga tillstånd för att ha en dekorationseld av det här slaget, men självklart fordras försiktighet som alltid när man hanterar öppen eld. Den enda begränsningen är att.


Många av de mindre modellerna är flyttbara och fungerar lika bra att använda utomhus som inomhus.

Mysbrasa inne i december . Så här gör du för snabb eld. En eldstad var förr platsen i hemmet där man eldade innan det fanns spisar. Människan har byggt eldstäder i hundratusentals år för att få värme, ljus och möjlighet att laga mat.

tisdag 9 april 2019

Är svartmögel farligt

Fuktskadade väggar, tak, golv eller otillräcklig ventilation är de främsta orsakerna till mögelangrepp inomhus. Oavsett vilken typ av mögel du har i huset bör du se till att det . Exakt vilken typ av mögel ett angrepp består av är dock sällan relevant, eftersom alla svartmögelsorter har ungefär samma egenskaper. Allt svartmögel är farligt och bör saneras omgående.


Några små svarta prickar kan åstadkomma stora bekymmer om de får växa till sig ifred. Svartmögel är en fiende som .

Det är generellt känt och av ingående forskning framkommet att mögel för med sig hälsoeffekter och symptom hos oss då vi vistas i miljöer där möglet fått fäste eller där tillräckligt mycket luftburna sporer finns. Mögelforskningen gör hela tiden avsevärda framsteg, men med den nya kunskapsbilden berättas också att ämnet. Har här en kallvin där man ser lite svarta prickar på innertaket.


Antar det är svartmögel eller kan det vara något annat? Hur farligt är år gammalt svartmögel Beiträge 9. Vad jag fattat det så är svartmögel mycket farligt. Man kan få andningssvårigheter i värsta fall.


Jag vet inte hur mycket det krävs på en yta för att vara hälsofarligt.

måndag 8 april 2019

Glaslucka golv

Kanske en glaslucka med motordriven öppning och dolda gångjärn i golvet ner till vinkällaren. En glasdörr i en mörk hall kan förhöja känslan för ditt hem. Vi har läckra glasdörrar för dusch, bastu och andra typer av utrymmen, allting kan måttanpassas efter dina behov och önskningar.


Eller i alla fall en lucka i golvet. Altan Badrum Balkong Butik Duschvägg Eldstad Frostat Färgat Fönster Garage Glasparti Glasräcke Glasskiva .

Vi har installera en glaslucka med motordriven öppning och dolda gångjärn i golvet ner till vinkällaren. Nu har problem uppstått hur gör vi. Nyligen utförde vi ett intressant projekt för kund då vi monterade en eldriven glaslucka ovanför en trappuppgång. Det är fullt möjligt att gå på glaset vilket innebär att så länge den är stängd fungerar den som vanligt golv och ökar golvytan i rummet.


Detta är något väldigt få i branschen har gjort. Glassolutions glasgolv låter dig ta tillvara på det naturliga dagsljuset och erbjuder dig ett unikt sätt att skapa ett unikt utryck i ditt hem. Glas skapar livfullhet i trappsteg och golv , låter det naturliga ljuset spridas mellan våningsplanet och minskar behovet av artificiell belysning.

Luftfuktighet inomhus

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet inomhus och rätt inomhustemperatur. Intab har dataloggers för mätning av inomhusklimat. Speciellt nybyggdda hus upplever problem med inomhusklimat på grund av för låg luftfuktighet.


Denna kombination gör att inomhusklimatet blir mycket torrt om vintern, vilket ger husets boende många olika hälsomässiga besvär. Därför finns det en stor .

Rätt luftfuktighet inomhus är viktigt för både din och ditt hus välbefinnande. Luftfuktighet inomhus är något som många av besökarna på Byggahus. Vi bad därför Annika Ekstrand-Tobin, doktor i byggnadsfysik på RISE och tidigare skadeutredare att reda ut viktiga frågor om luftfuktighet inomhus. Den relativa luftfuktigheten kan ibland vara en orsak till att det uppstår mögel och dålig lukt i huset. Här undersöker vi närmare vad luftfuktighet innebär och hur du som husägare kan hantera det.


Välkommen att kommentera den här guiden! Vad är normal luftfuktighet inomhus ? Låg relativ fuktighet är bra så undvik att befukta inomhusluften!

Fråga: Vi har torr luft i vårt hus på vintern. Har ni någon anläggning som kan användas för att öka luftfuktigheten inomhus ?

fredag 5 april 2019

Solvärme vatten

Fråga gärna någon av våra återförsäljare så får du full beskrivning på hur det går till. Engångsutgift Engångsutgiften är själva solfångarsystemet . Ett vanligt villatak i Sverige tar emot ungefär sex gånger så mycket solenergi som villan förbrukar. Sverige är nästan lika hög som i Tyskland och centrala Europa.


Sverige har bra förutsättningar för att ta tillvara på soles gratisenergi för varmvatten och värme. Ett solvärmesystem från Svesol .

Solar Tekniks solfångare är godkända av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Högeffektiva vakuumrör solfångare som ger ett högt säsongsutbyte även vid låg solinstrålning på vinterhalvåret. På sommaren vill vi gärna ha solvärme till varmt vatten eller solel, eller båda. Vad är vettigast att installera i dag?


En av mina kompisar säger att om man i dag bara installerar solel och solvärme , så kan det inte betala sig längre. Det finns olika typer av solvärmesystem med delvis olika användningsområden. Solvärmesystemets grund är solfångaren, vars uppgift är att omvandla den infallande solstrålningen till värme.


Värmen leds vidare av systemet till något nyttigt ändamål.

torsdag 4 april 2019

Allergi heltäckningsmatta

En heltäckningsmatta kräver en mycket noggrann skötsel och städning för att alls komma ifråga. Just städning är en post som enbart tycks ses som en kostnad i varje budget och ofta tilldelas otillräckliga resurser. Dåligt skötta heltäcknings- mattor medför . Och i linje med den nya ”mystrenden” när våra hem ska bli mer ombonade så har allt fler börjat snegla på heltäckningsmattor.


Det blir ju faktiskt en väldigt hotell- lyxig känsla, inte minst i sovrummet då.

För allergiker behöver det inte heller bara vara dåliga nyheter, eftersom mattan binder dammet bättre så . Ja det var svårt att sätta rubrik på denna tråd :-D Jag är så sugen på att lägga in heltäckningsmatta. Heltäckningsmatta i barnrum? För närvarande diskuteras det på min arbetsplats att lägga in heltäckningsmattor , för det är bra bl a för allergiker då de binder damm, minskar ljudnivå mm.


Förut har detta ansetts tabu av medicinsk expertis, hur ser ni på det nu? Den gamla regeln med att . Om du har allergi är det viktigt att miljön inomhus är så lättstädad och samlar så lite damm som möjligt.

Folkhälsomyndigheten har nyligen tagit fram ett allmänt råd om städning i skolor, förskolor och fritidshem där myndigheten rekommenderar att heltäckande mattor bör undvikas i dessa miljöer.

onsdag 3 april 2019

Element enrörssystem

Hej, jag har enstaka vattenburna element i en slinga (enrörs) som inte blir varma. Har haft av termostaten och kollat att piggen rör sig. Trots detta blir elementet inte varmt medan de andra elementen blir det. Kanske (?) rör sig piggen inte tillräckligt?


Har tryckt den lite med en skruvmejsel och den ger efter . Max antal element på 12mm enrörssystem Beiträge 12.

Hur fungerar enrörssystem ? Ingen värme i element - Varmepumpsforum,rh:varmepumpsforum. Weiteres Bild melden Melde das anstößige Bild. Har du köpt nya radiatorer till hemmet? Då behöver du sannolikt köpa till några olika radiatorkopplingar som passar. Här kan du hitta det mesta, från kompletta radiatorkopplingssatser till enskilda korskopplingar, ventilhus och muttrar.


Kom ihåg att alltid noggrant kolla upp höjden på dina radiatorer för att kunna välja rätt. Att ha ett vattenburet uppvärmningssystem är otroligt fördelaktigt, inte minst eftersom du kan ansluta nästan alla typer av värmekällor. Samtidigt har du möjligheten att dra ner på uppvärmningskostnaderna en hel del.

Hörs ett knäppande ljud från elementen och har du .

Stora vedpannor

Verkningsgrad över ,Uppfyller krav för klass enligt EN 303-5. Elektronisk styrpanel styr automatisk vattentemp samt fläkt. Vad ska du då tänka på när du ska köpa ny vedpanna ? Vilken som är bästa vedpannan för just dig beror på flera faktorer, bland annat hur stor effekt som behövs för att klara värmebehovet. Pannorna skiljer sig också åt när det gäller egen arbetsinsats, bränsle och totalkostnad inklusive installation.


Hefaistos är en av få vedpannor med en vettig miljömärkning, så du får en lång livsti samtidigt som du sparar på miljön.

Denna vedpanna har dessutom en rejäl laddningslucka för riktigt stora vedklabbar. Lång livslängd tack vare en brännkammare i gjutjärn. När det gäller ekonomi och komfort är MAGA E-eries vedpannor typgodkända och miljövänliga samt uppfyller Svenska Boverkets fastställda krav för. MAGA E -finns i effekter från till 80kW och är lättskött med vältilltagna gjutjärnsluckor och den stora vedmagasinets volym (1- 350liter) gör att Du inte behöver fylla på så . Vedpannan V2K UB från Extuna har procent lägre effekt än vad tillverkaren själv angivit, medan två vedpannor har mycket högre effekt. Det är Viadrus Hefaistos Psom har procent och Molle från Mollepannan som har procent högre effekt än tillverkarens egen uppgift.


tisdag 2 april 2019

Bastuaggregat bäst i test

Funderar du på att köpa ett bastuaggregat ? När vintern nu kommer allt närmare känns det skönt att krypa in i bastuvärmen och värma sig. Om du ofta vill kunna bada bastu utan att planera din uppvärmning av den så är det bästa alternativet ett bastuaggregat el. Detta då det ofta går att förinställa dem så att de värms upp lagom till du kommer hem från jobbet.


En del av de bastuaggregaten med el har dessutom nyare finesser och kan styras med mobiltelefonen.

Se marknadens bästa elektriska bastuaggregat för våt- och torrbastu hos Bastuspecialisten! Upplev skillnaden i bastubadet med ett nytt aggregat för dig! Snabbt, enkelt och till ett bra pris. Bastubad är en skön och avslappnande upplevelse särskilt i samband med träning eller ett iskallt dopp i sjön. Ett toppmodernt aggregat eller en traditionell vedeldad bastuugn?


Bygg bastu självVill du kunna bada bastu när och hur du vill ? En guide om bastuaggregat. Här får du bra tips om olika bastuaggregat när du ska välja vedeldat eller eluppvärmt bastuaggregat till din bastu.

Hej Ska köpa elaggregat till vår blivande bastu.

Популярные сообщения