torsdag 27 september 2018

Förångare värmepump

Illustration - så fungerar värmepumpen. När energikällan ( exempelvis utomhusluften) värmer upp köldmediet, övergår det till gasform. En värmepump är uppbyggt av fyra huvuddelar. Nämligen förångare , kompressor , kondensor och expansionsventil.


Dessa fyra huvuddelar är alla kopplade till ett slutet rörsystem. I det här slutna rörsystemet så cirkulerar det ett så kallat köldmedie.

Den mekanism man oftast använder i värmepumpar kallas för kompressorprocessen. Det är de fysiska egenskaperna hos detta flyktiga ämne, . Den är uppbyggd av fyra huvudkomponenter: förångare , kompressor, kondensor och strypanordning. Absorptionsprocessen ger i allmänhet lägre verkningsgrad och används nästintill enbart för vissa kylskåpstillämpningar, där ljud kan bli . Principen är följande: I ett kylskåp flyttas värmen inifrån kylskåpet till utsidan. I en värmepump flyttas värme, lagrad i luft, in i huset.


Värmepumpen består av fyra olika delar. Vid värmeväxlaren ( förångaren ) möter den ljumma brinevätskan i kollektorslingan det iskalla köldmediet som cirkulerar i värmepumpen. Förångaren : Här överförs värmen som finns lagrad i luften till pumpens köldmedium.

Dimensionering av värmepump. Hur fungerar en värmepump ? De fyra stora komponenterna är kompressor, förångare, expansionsventil och kondensor. Cykeln börjar i förångaren där ett kylmedium tar upp värme från omgivningen då det . Ventilationsluften förs med hjälp av en fläkt vidare till förångaren , där luften kyls ned till ca °C.


Den kalla luften försvinner ut ur huset genom frånluftskanalen i värmepumpen. Den värmeenergi som förångaren har hämtat från ventilationsluften transporteras vidare av kompressorn till en kondensor, . Teknisk termodynamik – repetition. Carnot: värmemotor och värmepump.


Båda har kompressor, förångare (kylelement), kondensor (värmeelement) och strypventil som huvudkomponenter. Som värmekälla för stora värmepumpar används idag . Låt värmepumpen gå några minuter och känn då och då på rörslingorna ( förångaren och kondensorn). Stäng sedan av kompressorn. Vad skulle man kunna använda värmepumpen till?


Kan den användas på mer än ett sätt? Ni har en liknande apparat hemma. Köldmediet värms då upp några grader och förångas.


En kompressor ökar sedan trycket på det nu gasformiga köldmediet. När trycket ökar , ökar även temperaturen.

Det går inte att överföra inre energi från ett kallare område till ett varmare, men genom att tillföra energi utifrån är det möjligt att åstadkomma en sådan process. Lär dig mer om värmepumpens funktion och tekniska komponenter. Vad är kondensor, förångare och kompressor? Få svar på dessa frågor här! Detta tack vare kompressorns arbete!


Det fungerar som så att när köldmediet ”gasen” (som är en vätska) kommer till förångaren (kylbatteriet i luftvärmepumpens utedel eller växlaren i bergvärmepumpen) . High temperature heat sink. Low temperature heat source. Studie av energilager och förångare i en värmepump integrerad i en diskmaskin. Study of energy storage and evaporator in a heat pump integrated in a dishwasher.


Fakulteten för teknik- och naturvetenskap. Högskoleingenjörsprogrammet i energi- och miljöteknik. När värmeläget är på fungerar utomhusdelen som en förångare , som köldmediet flyter igenom och för med sig värmeenergi till inomhusdelen, som är en kondensor.


I kylläget är det tvärtom och. Se till att hålla dörrar öppna till de utrymmen du avser att värmepumpen ska täcka, så att kylan kan sprida sig dit. För att en värmepump ska göra någon nytta måste givetvis COP vara över 1. Mer om COP under ”Hur effektiva är värmepumpar ? Ett köldmedium används för att . Våra BPHE- förångare har optimerat fördelningsenheter för att säkerställa högsta möjliga effektivitet hos GSHP- förångarens uppgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения