onsdag 15 maj 2019

Symtom av mögel

Mögelallergi är sällsynt och kopplingen mellan husmögel och allergi är inte helt klarlagd. Det man kan säga med säkerhet är att vissa typer av mögel är mer skadliga än andra och hur vi påverkas varierar stort från person till person. De som drabbas av mögelallergi har oftast andra allergier, till exempel. Förekomst av fukt och mögel inomhus är en etablerad orsak till inomhusmiljörelaterade symtom , ibland så besvärande att den drabbade söker vård.


Mögelforskningen gör hela tiden avsevärda framsteg, men med den nya kunskapsbilden berättas också att ämnet. Svartmögel orsakar allvarliga symptom och hälsoproblem såsom psykisk försämring, andningsproblem, skador på inre organ och även dödsfall.

Mögel producerar mykotoxiner, som vid inandning eller förtäring, kan bosätta sig in i kroppen och föröka sig. Inte behandlas, kan dessa gifter invadera immunsystemet, avsevärt äventyrar hälsa. Korta perioder av exponering för lägre nivåer av mögel kan innefatta vanligaste symtomen . Enligt Jay Portnoy, M av barns Mercy Hospital Kansas City, det finns flera olika stammar av mögel som orsakar svart mögel att växa och är farliga för en persons hälsa. Dessa stammar inkluderar . Men när det blir på gränsen till för torrt för möglet blir svamparna stressade och avger en lukt.

tisdag 14 maj 2019

Murad skorsten pris

Jag har lösa planer på att i någon avlägsen framtid återställa en riven skorsten som jag tror ar stått i andra änden av huset så jag undrar vad kostnad kan tänkas bli om man vill ha den i riktigt tegel, fyra kanaler som tål vedeldning samt kanske 7-meter hög med frost tåligt tegel i allafall de sista två metrarna . Vilket tegel och bruk i skorsten ? Mura upp skorsten från nock? Blev bara intresserad av din fråga, har dessvärre inget svar. Får man fråga vart du fått detta pris , som verkar mkt bra i mina öron.


För det var för materialet antar jag.

Vi murar nya skostenar och utför förlängningar av skorstenar vid takhöjning samt. Den nya skorsten är färdig nu återstår bara att montera ett regnskydd. Pris på murning beror på hur mycket material vi måste använda och hur mycket tid jobbet tar. Titta på vår referensjobb katalog för att . Idag kan du med ganska små insatser få den skorsten du behöver.


Bygger du från grunden kan du välja mellan en murad skorsten eller en i rostfritt stål. I ett färdigbyggt hus är stålskorsten ofta det bästa alternativet. Det finns också ett stort urval av färger och modeller som går att kombinera med den eldstad som . Många småhus har en befintlig murad skorsten.

måndag 13 maj 2019

Eldstad inomhus utan skorsten

En skorstensfri eldstad ger dig alla fördelar som en riktig eldstad har utan att tumma på känsla eller kvalité. Den värmer, skapar en härlig. Eftersom den varken har en skorsten eller riktig eld slipper du både rök och sot som annars kan smutsa ner möbler, golv och tak inomhus. Däremot får du, precis som . Fördelen med en skorstensfri eldstad är att man inte behöver installera en skorsten.


Skorstensfria eldstäder har inte så hög verkningsgrad men likväl en mysfaktor som kan vara väl värd investeringen.

Globe är utrustad med marknadens mest avancerade etanolbrännare som brinner utan rök , sot eller aska . Sverigespisen skorstensfria. En skorstensfri kamin släpper inte ut någon rök och kan därför ställas i en helt vanlig lägenhet utan rökkanaler. Den kräver varken installation, besiktning eller bygganmälan - det spar du både tid och pengar på. PPEN SPIS ELKAMIN FÖR HÖRN VIT.


Elegant eldstad för hörnet! Elektrisk öppen spis med två värmelägen som du placerar i ett av hemmets hörn. Den skorstensfria kaminen, som eldas med flytande ved (bioetanol), ser numera ut som en vanlig kamin.


Men det finns stora olikheter.

fredag 10 maj 2019

Oljefyllda element eller inte

Bygger du nytt eller renoverar och vill spara energi och pengar med elvärme? Här får du en snabbguide i att välja rätt oljefyllda element och termostat vid elvärme för att göra ditt hem så komfortabelt och energieffektivt som möjligt. Att byta till oljefyllda element direktverkande el eller oljefyllda element? Det finns en öppen spis med kasett som ger go värme - när jag är där.


Men jag vill kunna ha en jämn och ekonomisnål uppvärmning när jag inte är där på vintern. Sparar man el med Oljeelement?

Vanliga elelement eller oljefyllda ? Det här systemet fungerar särskilt väl med ett slutet elektriskt element tillverkat i gjutgranit eller glas. Oljefyllda radiatorer riskerar heller inte att sprida runt dammpartiklar i luften, vilket gör dem skonsammare mot känsliga luftrör. Att välja rätt elradiator och utförande.


Du som står inför radiatorbytet och känner dig lite osäker på utföranden, och vad man skall tänka på, bör absolut ta dig tid att läsa denna sida före ditt val. Det är rejält mycket läsning, det är vi medvetna om, men du får också kunskap om en del väsentligheter som kan vara bra att känna . De blir heller inte så varma att barn kan bränna sig på dem.

onsdag 8 maj 2019

Mätning av fukt

Handledning för mätning av fukt i putsade regelväggar. Denna reviderade handledning grundas på erfarenheter från fältundersökningar och laborato- rieprovningar som SP har utfört under de senaste åren. Att bara mäta RF ger inte en fullständig kontroll över om det förekommer köldbryggor eller områden som är extra fuktbelastade.


Fuktmätning i virke är även viktigt för att konstatera om det under tidigare perioder varit för hög RF eller ej. Byggnads- material har nämligen oftast förmåga att absorbera fukt och strävar efter att i . Genom att mäta fukt kan du få reda på fuktsituationen i ditt hem.

Det ögat inte ser och näsan inte luktar upptäcks av en fuktmätare. Två enheter för att mäta fukt. De vanligaste enheterna att mäta fukt är fuktkvot eller relativ fuktighet.


Med den relativa fuktigheten mäts . Fuktkvoten mäts i homogena material som trä eller liknande. Vid mätning av fuktkvoten i samtliga virkesstycken i ett parti med målfuktskvoten tillåts det genomsnittliga värdet på hela partiets fuktkvot (partiets medelfuktkvot) att hamna mellan 1och för att vara godkänt. För de enskilda virkesstyckena i ett parti ska fuktkvoten hos 9procent av dessa hamna mellan 12 . Det är svårt att mäta relativ fuktig- het, RF, i betong.


Dålig ventilation i hus

Samtidigt är dålig inneluft heller inte hälsosamt för dig och din familj. Symptom på dålig ventilation kan vara imma på fönstren, särskilt i badrum lång tid efter dusch. Om matos sprider sig i huset.


Eller återkommande trötthet och huvudvärk. Ett enkelt sätt att kolla att den mekaniska ventilationen fungerar är att hålla ett papper mot utluftventilen – pappret .

Dessutom bärs dålig lukt och skadliga ämnen bättre i fuktig än i torr luft. För god ventilation strävar man efter att skapa undertyck i huset , så att luften dras genom huset. Det vanliga är att man har tilluftsventiler i sovrum, vardagsrum samt eventuella allrum, och frånluftsventiler som suger ut gammal luft i . En kanal går från badrummet nere och en kanal går från badrummet uppe plus köksfläkten som går på låga varvtal kontinuerligt.


Det finns ingen tilluft via ventiler eller dyligt utan jag har förstått att det ska komma in luft i huset via springor och otätheter MEN . Val av ventilation av gammalt hus ? Utan fräsch luft, blir syrehalten lägre, och vi börjar må dåligt.

Därför behöver ventilationen i ett bostadshus vara god.

tisdag 7 maj 2019

Elda med ved

Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till procent och bidra till att luften blir bättre där du bor. Hur eldar man i en vedpanna på bästa sätt? Här hittar du tips när du ska elda med ved och hur du eldar effektiv i vedpannan.


Torr ved och modern utrustning – det är idealförhållanden för vedeldning. Att elda fel kan skada omgivningen, och snart blir reglerna hårdare.

Som GP skrev om i början av januari är det hälsofarligt att elda med ved. Nu finns en studie som bekräftar detta i siffror. Pernilla Gustafson, doktorand vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, försvarar i april en avhandling om cancerframkallande ämnen i vedrök.


Låt alltid veden ligga inomhus minst ett dygn innan den eldas. Kall ved ger dåligt värmeutbyte. Se till att brasan får tillräckligt med syre. Det är skillnad på ved och ved.

Ren ved är ljus till färgen. Torr ved brinner rent och med hög tempe- ratur. Elda enbart med torr och ren ved.


Högt fuktinnehåll i veden sänker lågans temperatur och ökar ut- släppen, eftersom emissionerna blir låga först vid en temperatur på.

måndag 6 maj 2019

Öppen spis med insats

Contura iClassic Kamin- insats för öppen spis som överbryggar gränsen mellan tradition och . Contura iär svart och finns med lucka i glas eller gjutjärn. Verkningsgraden i en öppen spis är enbart upp till , medan den med en braskassett kan komma upp i hela. Det blir stor skillnad i effekten. Effekten hos en spisinsats och braskassett varierar mellan och W.

Det ger en sådan effekt att en bostad upp till 1kvadratmeter faktiskt helt kan . Här på Kaminbutiken hittar du spiskassett som du enkelt kan anpassa till din öppna spis. Att installera en spiskassett i den öppna spisen är en smart och prisvärd insats. Den ökar energieffekten markant, utan att ta bort känslan av att ha en vacker öppen spis. Med en kassett kan du få en grund för att själv skapa din drömspis . Du förvandlar då en öppen spis till en effektiv eldstad som ger ett rejält värmetillskott till din bostad. När man ska frimura använder man en insats i stål eller gjutjärn att bygga runt.


Designa din öppna spis med en spiskassett eller spisinsats från Contura Liksom i alla Conturas produkter är eldstaden i insatser.

fredag 3 maj 2019

Få bort dålig lukt på kläder

Så får du bort sur lukt i kläderna. Du tvättar och tvättar men ändå luktar dina kläder surt när du plockar ut dem ur maskinen. Följ våra råd så kommer din tvätt att. Både över- och underdosering kan vara en möjlig orsak till dålig lukt.


Var därför inte heller för snål med tvättmedlet om du har en . Vissa plagg mår dessutom inte alls bra av sköljmedel, träningskläder till exempel förlorar sin förmåga att andas och absorbera fukt, handdukar får sämre.

Tänk jeans till exempel, men även svarta kläder som lätt tappar färg. Tvätta därefter som vanligt. Du kan också testa att hälla i ungefär en halv deciliter ättika i tvättmaskinens förprogram.


Oroa dig inte för att plaggen ska lukta ättika, tvätten tar bort eventuell lukt. Gör en gegga av bikarbonat och lite vatten och gnugga på svettfläcken där den får verka i cirka minuter. Svettlukt och dålig lukt på dina kläder ? En enkel guide till att få bort lukt och svettlukt från kläder och tvätt som luktar illa. Så tar du bort sur lukt från träningskläder.


Surt doftande träningskläder.

torsdag 2 maj 2019

Bekämpa möss på vinden

I värsta fall kan skadan ge upphov till brand. Minska problemen med möss genom att sätta ut musfällor och täppa till öppningar i . Hörde igår natt att det kröp uppe på vinden , det ligger en massa isolering där, runt 40cm så det går inte att se mössen ifall man går upp. Råttor och möss som ej försvinner!


Hur kan det komma möss i ett nytt hus?

Tidningen fick följa med Anders Brandin ut till Rog där Leif Ögård har möss på vinden – och även synliga spår i källaren där det fanns solrosfrön. En mus behöver bara fem millimeter för att ta sig in. Och de klättrar enkelt upp på utsidan av träfasader. Har gnagare tagit sig in i bostaden finns det knep man . Det här kan man göra inomhus för att minska risken för att få in möss : Håll uppsikt på vinden.


Kartonger med kläder är utmärkta boplatser. Placera kartonger på hyllor. Kontrollera luftningsrör från toaletten upp till vinden.

De kan fungera som entre för gnagare. Se till att mat inte ligger . Villaägaren Magnus Skoglund i Karlstad såg något litet svart springa över golvet. Jag blev helt paff med förstod ju vad det måste vara, säger han.

Популярные сообщения