torsdag 25 oktober 2018

Ventilation i lägenhet

Frisk luft inomhus är viktigt för vår hälsa. Här kan du läsa vilka regler och system som finns, och vad du själv kan göra för att få en bra ventilation och en bra luft. Luften i en bostad behöver bytas ut hela tiden.


En välfungerande ventilation skyddar mot ohälsa, dålig lukt och fuktproblem. Ventilation i din lägenhet. OVK ska i föreningens hus utföras vart sjätte år av en .

Dålig luft kan ge huvudvärk, allergier och eksem. Därför är det viktigt att regelbundet byta ut luften med hjälp av bra ventilation. Lika viktigt är att avlägsna fukt som bildas när vi lagar mat, tvättar, duschar eller badar. Annars kan det uppstå fukt- . Så här fungerar ventilationen i Er lägenhet ! Självdrag är det äldsta ventilationssystemet. I Stockholm är det också vanligt att man gör om klädförrå osv till sovrum.


Detta blir då fel i ovk-besiktningen eftersom det måste.

När ventilationen är god byts luften i lägenheten regelbundet ut och ser till att det är balans mellan värme och ventilation. Det är därför viktigt att man inte stänger några ventiler och att man håller dem rena. Finns fel och brister in din lägenhet eller i allmänna utrymmen som du inte själv kan åtgärda? Den ska ta bort gammal, dåligt luft och den ska ta in ren, frisk luft till rummen.


I en bostad ska man ta in luft i de rum där folk vistas regelbundet och under längre tid (som sovrum och vardagsrum), medan utrymmen där man är. Det som sugs bort måste ersättas och luften tar enklaste vägen tex genom badrummets frånluftsventil. Det som trycks ut måste ta vägen ngn stans, och tar enklaste vägen tex ut i grannens . Vad är felet med ventilationen i vår lägenhet ! En bra ventilation tar bort lukt, matos och skadlig gas från byggnadsmaterial och förhindrar fuktrelaterat mögel och rötskador.


Hyresgäster drabbades av dålig ventilation. Huddinge Huvudvärk och hosta. Det är symptom som hyresgäster i Skogås råkade ut för i en lägenhet med dålig ventilation och mögel. Hyresvärden Akelius beklagar det inträffade.


Foto: Kenneth Samuelsson. Kristoffer och Therese Bard började må . I din lägenhet finns ventiler som gör att frisk luft kommer in i lägenheten samtidigt som använd luft vädras ut. Syftet med ventilation är att ta bort dålig luft och istället tillföra frisk luft i lägenheten.

För att få bra luft i din lägenhet finns det några saker som du som hyresgäst bör tänka på. Om du upplever att det är kallt och dragit i din lägenhet finns det några enkla åtgärder du själv som hyresgäst kan se över innan du gör en felanmälan hos oss. Se till att alla termostater står på max, upplever du att det ändå inte är tillräckligt varmt kan du prova att vrida termostaten från MIN till MAX ett tal gånger för att få . Om det gäller en ventilationskanal som föreningen har försett lägenheten med samt om ventilationskanalen tjänar fler än bara din lägenhet och måste åtgärdas, så är det en kostnad som föreningen bör stå för.


Gör de inte det får du själv åtgärda felet och kräva ersättning från föreningen för den kostnaden. Hej, Mina föräldrar köpte nyligen en nyproducerad lägenhet som de flyttade in i för cirka veckor sedan. Lägenheten har en del problem överlag men.


Vi hade samma problem när vi flyttade in där vi bor nu och det är en central ventilation som sitter på taket. Vi tog dit en som kollade på ventilationen och . För att luften i din lägenhet ska kännas fräsch är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska. Här ger vi några tips på vad du kan göra för att skapa god ventilation. I en lägenhet blir luften ”förorenad” av matos, damm från kläder, . ALLMÄNNA REGLER FÖR LÄGENHETSVENTILATIONEN I MÄLARSLINGAN.


För att få ett behagligt inomhusklimat i sin lägenhet är det viktigt att följa den information som noterats ovan. Antingen blåser det in för mycket kalluft eller också känns luften kvalmig och ofräsch. Problem med ventilation är ett vanligt klagomål i flerfamiljshus, men lösningar finns.


En bra balans mellan tilluften och frånluften är en förutsättning för ett bra inomhusklimat. Tilluften tillförs i vardagsrum och i sovrum via ventiler placerade vid fönster, i taket eller på väggen. Frånluften sugs oftast ut genom ventiler i kök och badrum. Oavsett vilken typ av ventilation som finns i ditt hus är det .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения