fredag 26 oktober 2018

Hur mycket bygger elektrisk golvvärme

Vid nybyggnation, då golvvärmeslingorna gjuts in i betonggolvet, adderas ingen bygghöjd. Hur tjockt ska det flytspacklas för att få rätt bärighet samt för att få plats med elslingor samt få korrekt fall i badrummet? Golvvärme bygger för högt? De vattenburna golvvärmesystemen har ständigt utvecklats och de nya systemen bygger bara –mm totalt.


Alltså lika lite som elvärmegolv! Så det är inte längre något skäl att välja el.

Ebecos golvvärmesystem bygger alltså på elburen värme, men det finns även vattenburen golvvärme. En vanlig fråga är vilket system man ska välja: ett med elektrisk värmekabel eller vattenburet med rör? Det beror såklart på förutsättningar för just ditt hem och vilka krav du har på anläggningen. Tänk på detta innan du tar . Tekniken bygger på tunna EPS-skivor klädda med aluminiumfolie. Denna konstruktion gör det möjligt att lägga ytmaterial direkt på Floorés golvvärmeskivor.


Flooré systemet avger värme både snabbare och effektivare än traditionella ingjutna system eftersom avståndet mellan rör och golvyta är mindre. Så lägger du el - och vattenburen golvvärme.

Vi visar steg för steg hur du lägger golvvärme under kaklet på badrummet, eller under trägolvet. Hur mycket bygger golvvärmen? I dag är det ingen större skillnad mellan bygghöjden för el - och vattenburen golvvärme. Sedan tillkommer golvmaterialet, vilket är viktigt att tänka på om man vill behålla trösklar och kunna öppna befintliga dörrar. Vid golvvärme i våtrum gäller: I våtrum gäller att tätskiktet ska monteras minst mm över värmeslingans ovansida oavsett om värmeslingan är el - eller vattenburen.


Keramiska plattors fuktupptagning ska högst vara procent. Dokumentera golvvärmens placering, vilket kan vara till stort värde vid montering. Vattenburna system installeras ofta i hela huset medan el - golvvärme lämpar sig bäst för enstaka rum, exempelvis badrum eller kök. En nackdel med den vattenburna golvvärmen har länge varit att den bygger mer på höjden än elslingor.


Men nu lanseras ett lågbyggande vattenburet golvvärmesystem på . Det finns många fördelar med golvvärme. De vanligaste golvvärmesystemen idag bygger antingen på cirkulerande uppvärmt vatten eller direktverkande el via värmekablar. Vid renovering i badrum är det mycket vanligt att man väljer keramiska plattor i kombination med golvvärme. Du kan se hur behovet av energi påverkas då temperaturen sänks med en.


Här får du bra tips när du ska lägga värmegolv och välja vattenburen golvvärme eller elektrisk golvvärme. Tyvärr så är det svårt att veta hur en gammal betongplatta är gjuten. De flesta källare har inte så mycket utrymme under tak, vilket innebär att du i det senare fallet inte vill att golvet skall bygga för mycket.


Den som bygger ett nytt hus kan planera för golvvärme redan från början.

För att vara säker på hur mycket isolering du behöver till just ditt golv, kontakta en fackman. Den valmöjligheten har man inte om man väljer direktverkande el som uppvärmningsform. Det bästa är att ta reda på hur mycket isolering du behöver till just ditt golv genom att prata med en fackman.


Vattenburen golvvärme är en vanlig värmebärare som ger dig som husägare en hög grad av komfort. Byggprojektet är relativt komplext och behöver tänkas igenom, speciellt om du ska bygga till eller liknande. Speciellt kopplingen till värmekällan är något du behöver integrera i din lösning. Handlar det om ett befintligt golv är det mycket viktigt att först undersöka förutsättningarna, inte minst den underliggande isoleringen. Ibland kan praktiska skäl avgöra vad man väljer.


Elvärme bygger normalt mindre på höjden och det krävs ju att såväl golvvärme som ny golvbeläggning får . El eller vatten är väl lite beroende på omständigheterna runt omkring, nära till att koppla på bef vattensystem, eller närmare till elcentral. Elvärmesystemen bygger oftast lite mindre på höjden och är ett snabbare system än vad vattenburen golvvärme är. Ju tunnare trägolv desto bättre! Plastmatta har fördelen att den inte bygger så mycket. Därför väljer många att installera värmefolie under plastmatta pga låg bygghöjd.


Om man ska flytspackla och sedan lägga plastmatta ovanpå så rekommenderar vi ändå värmekabel pga att man då gör all installation på en och samma gång. Värmekabeln ska i så fall . Hur stor skillnaden är beror på hur tjock isolering det finns i husgrunden. Hur väl husgrunden är isolerad avgör hur mycket inomhustemperaturen kan sänkas utan att komforten minskar.


Om du bygger ett nytt hus kan det redan från början anpassas för golvvärme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Популярные сообщения